Przepis na: Pulpeciki z sardynek z rodzynkami

Pulpeciki z sardynek

Przepis na: Pulpeciki z sardynek z rodzynkami jest autorstwa Marco Ghia –  Szefa warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej

  • Poziom trudności: łatwy
  • Czas przyrządzenia: 15 minut

Składniki na danie – Pulpeciki z sardynek z rodzynkami:

– 500g filetów z sardynek

– 200g pokruszonego chleba

– 50g sera Pecorino

– 2 jajka

– 50g rodzynek

– 50 g orzeszków pinii

–  2 łodyżki selera naciowego z listkami

Sposób przygotowania:

Włożyć rodzynki do ciepłej wody. Ryby oczyścić i pokroić na cienkie paseczki. Następnie włożyć selera naciowego do gotującej się, osolonej wody na jedną minutę, wyjąć i odstawić. Zmielić ser razem z orzechami pinii. Pokroić selera na bardzo drobne kawałki i połączyć go z dobrze odsączonymi rodzynkami oraz z pozostałymi składnikami. Z utworzonej masy uformować małe kulki ( średnica ok. 3 cm) i smażyć w oliwie z oliwek. Pulpeciki odsączyć na papierowym ręczniku, posolić i skropić cytryną do smaku. Podawać na gorąco.

Zobacz także: Przepis na grilla: Ryba w liściach winogron

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (225 głosów, średnia: 4,50 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. bbo  20 lipca 2015 12:23

    Pulpeciki rybna – tak, ale akurat nie lubię rodzynek 🙂

    Odpowiedz
  2. Wusia  20 lipca 2015 12:41

    Ryby z rodzynkami -dziwne połączenie i chyba z tego przepisu nie skorzystam.Jak na mój gust za dużo udziwnień.

    Odpowiedz
  3. marczella  20 lipca 2015 16:39

    ciekawy przepis

    Odpowiedz
  4. lilkawodna  20 lipca 2015 16:52

    Rodzynki plus sardynki? Nie brzmi dobrze , ale pewnie jest pyszne!

    Odpowiedz
  5. Żanett  20 lipca 2015 17:26

    Oj tak, nie brzmi dobrze, ale na pewno są amatorzy tego typu potraw. Rodzynki i orzeszki zjadłabym na deser po tych rybnych pulpecikach 🙂

    Odpowiedz
  6. Olejnik  20 lipca 2015 18:14

    nie lubię rodzynek ale pulpeciki mogą być smaczne 🙂

    Odpowiedz
  7. macierzanka  20 lipca 2015 20:29

    Lubię nowości ,więc z chęcią bym spróbowała.

    Odpowiedz
  8. martucha180  20 lipca 2015 22:33

    Nie zjem.

    Odpowiedz
  9. Kmakolagwa  21 lipca 2015 10:36

    Super przepis.

    Odpowiedz
  10. Anita  27 lipca 2015 18:11

    fajnie brzmi :))

    Odpowiedz
  11. efffciaa  18 kwietnia 2016 17:06

    Sardynki do tej pory jadłam wyłącznie z puszki , a raz czy dwa razy zdarzyło mi się zjeść sardynki „po bośniacku” czyli smażone w głębokim oleju – jak to w ciepłych krajach przyrządzają .

    Odpowiedz
  12. stokrotkapolna  14 listopada 2016 14:35

    Pewnie smaczne te pulpeciki.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany