Przepis na: Pulpeciki z sardynek z rodzynkami
Przepis na: Pulpeciki z sardynek z rodzynkami jest autorstwa Marco Ghia – Szefa warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej
- Poziom trudności: łatwy
- Czas przyrządzenia: 15 minut
Składniki na danie – Pulpeciki z sardynek z rodzynkami:
– 500g filetów z sardynek
– 200g pokruszonego chleba
– 50g sera Pecorino
– 2 jajka
– 50g rodzynek
– 50 g orzeszków pinii
– 2 łodyżki selera naciowego z listkami
Sposób przygotowania:
Włożyć rodzynki do ciepłej wody. Ryby oczyścić i pokroić na cienkie paseczki. Następnie włożyć selera naciowego do gotującej się, osolonej wody na jedną minutę, wyjąć i odstawić. Zmielić ser razem z orzechami pinii. Pokroić selera na bardzo drobne kawałki i połączyć go z dobrze odsączonymi rodzynkami oraz z pozostałymi składnikami. Z utworzonej masy uformować małe kulki ( średnica ok. 3 cm) i smażyć w oliwie z oliwek. Pulpeciki odsączyć na papierowym ręczniku, posolić i skropić cytryną do smaku. Podawać na gorąco.
Zobacz także: Przepis na grilla: Ryba w liściach winogron
Pulpeciki rybna – tak, ale akurat nie lubię rodzynek 🙂
Ryby z rodzynkami -dziwne połączenie i chyba z tego przepisu nie skorzystam.Jak na mój gust za dużo udziwnień.
ciekawy przepis
Rodzynki plus sardynki? Nie brzmi dobrze , ale pewnie jest pyszne!
Oj tak, nie brzmi dobrze, ale na pewno są amatorzy tego typu potraw. Rodzynki i orzeszki zjadłabym na deser po tych rybnych pulpecikach 🙂
nie lubię rodzynek ale pulpeciki mogą być smaczne 🙂
Lubię nowości ,więc z chęcią bym spróbowała.
Nie zjem.
Super przepis.
fajnie brzmi :))
Sardynki do tej pory jadłam wyłącznie z puszki , a raz czy dwa razy zdarzyło mi się zjeść sardynki „po bośniacku” czyli smażone w głębokim oleju – jak to w ciepłych krajach przyrządzają .
Pewnie smaczne te pulpeciki.