Przepis na: Pulpeciki z sardynek z rodzynkami
Przepis na: Pulpeciki z sardynek z rodzynkami jest autorstwa Marco Ghia – Szefa warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej
- Poziom trudności: łatwy
- Czas przyrządzenia: 15 minut
Składniki na danie – Pulpeciki z sardynek z rodzynkami:
– 500g filetów z sardynek
– 200g pokruszonego chleba
– 50g sera Pecorino
– 2 jajka
– 50g rodzynek
– 50 g orzeszków pinii
– 2 łodyżki selera naciowego z listkami
Sposób przygotowania:
Włożyć rodzynki do ciepłej wody. Ryby oczyścić i pokroić na cienkie paseczki. Następnie włożyć selera naciowego do gotującej się, osolonej wody na jedną minutę, wyjąć i odstawić. Zmielić ser razem z orzechami pinii. Pokroić selera na bardzo drobne kawałki i połączyć go z dobrze odsączonymi rodzynkami oraz z pozostałymi składnikami. Z utworzonej masy uformować małe kulki ( średnica ok. 3 cm) i smażyć w oliwie z oliwek. Pulpeciki odsączyć na papierowym ręczniku, posolić i skropić cytryną do smaku. Podawać na gorąco.
Zobacz także: Przepis na grilla: Ryba w liściach winogron