Przepis na przekładańca z masą orzechową Helio

Marka HELIO, ekspert w świecie bakalii, suszonych owoców oraz dodatków do ciast, proponuje nowość – masę orzechową z kawałkami orzeszków. Nowy smakołyk HELIO to produkt bezglutenowy co potwierdza znak Przekreślonego Kłosa na opakowaniu – masa orzechowa z kawałkami orzeszków HELIO jest licencjonowana przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Nowość bakaliowego potentata nie zawiera także konserwantów.

helio masa orzechowa

Chrupiąca gładkość

Masa orzechowa z kawałkami orzeszków HELIO to odpowiednio dobrane proporcje składników. W składzie nowości HELIO prócz orzeszków ziemnych znajdziemy także mleko, które nadaje smakołykowi gładkości oraz sprawia, że czujemy różnicę pomiędzy masą orzechową a masłem orzechowym.

          Wszechstronny dodatek

Masa orzechowa z kawałkami orzeszków HELIO to wszechstronny dodatek do wszelkiego rodzaju wypieków. Sprawdzi się w przekładańcu z wafli lub herbatników, jako nadzienie do rogalików, wierzchnia warstwa do sernika lub biszkoptu, krem do naleśników lub bułki „chałki”. Masą orzechową z kawałkami orzeszków można także z powodzeniem zastąpić polewę na świątecznym mazurku lub makowcu, oraz może stanowić warstwę popularnej szarlotki po królewsku oraz nadzienie strucli i tart.

Jeśli mamy ochotę na szybki i słodki deser możemy nałożyć warstwę masy orzechowej HELIO na budyń waniliowy lub zjeść bezpośrednio z puszki łyżeczką lub po dziecięcemu palcem. W duecie z dostępnymi na rynku gotowymi ciastami, czy kruchymi babeczkami będą stanowić także smakowite „koło ratunkowe” na niezapowiedzianych gości, czy niedobór czasu na kulinarne przygotowania w okresie przedświątecznym.

Przekładaniec z masą orzechową z kawałkami orzeszków HELIO

orzechowy przekładaniec

Składniki:

  • 3 paczki herbatników 200 g, (kakao)
  • 2 puszki masy orzechowej HELIO,
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru,
  • 1 galaretka cytrynowa,
  • kostka masła roślinnego,
  • 1,5 łyżeczki żelatyny lub śmietan-fix,
  • 500 g śmietana 30 %,
  • 200g orzechów ziemnych HELIO bez soli

          Przygotowanie:

  1. Budynie rozpuścić w szklance zimnej wody.
  1. Zagotować 2 szklanki wody, wsypać galaretkę cytrynową, rozpuścić, pozostawić na ogniu i wlać rozpuszczone budynie, mieszając zagotować. Pozostawić masę do wystygnięcia.
  1. Chłodną masę budyniowo-galaretkową zmiksować z masłem roślinnym w kostce.
  1. Śmietanę 30 % ubić na bitą śmietanę, dodać rozpuszczone 1,5 łyżeczki żelatyny (w niewielkiej ilości zimnej wody, rozpuszczoną żelatynę delikatnie podgrzać). Wystudzoną żelatynę dodać do śmietany i ubić, w miejsce żelatyny można dodać śmietan-fix.

 

Układanie:

  • warstwa herbatników
  • krem (budyń+galaretka+masło)
  • warstwa herbatników
  • 1 puszka masy orzechowej HELIO
  • warstwa herbatników
  • bita śmietana
  • ciasto schłodzić (ok. 1 godziny przed położeniem kolejnej warstwy masy orzechowej),
  • 1 puszka masy orzechowej HELIO
  • skruszone orzechy ziemne HELIO

Masa orzechowa z kawałkami orzeszków HELIO to produkt bezglutenowy. Powyższy przepis z łatwością można zatem wykonać również w wersji bezglutenowej zastępując herbatniki tradycyjne tymi bezglutenowymi, a pozostałe składniki również będą bezpieczne i nie będą zawierały nawet śladowych ilości glutenu.

Orientacyjna cena w sklepie:

Masa orzechowa z kawałkami orzeszków HELIO (560g) – ok. 9 zł

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (145 głosów, średnia: 4,37 z 5)
zapisuję głos...