Przepis na przekładańca z masą orzechową Helio
Marka HELIO, ekspert w świecie bakalii, suszonych owoców oraz dodatków do ciast, proponuje nowość – masę orzechową z kawałkami orzeszków. Nowy smakołyk HELIO to produkt bezglutenowy co potwierdza znak Przekreślonego Kłosa na opakowaniu – masa orzechowa z kawałkami orzeszków HELIO jest licencjonowana przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Nowość bakaliowego potentata nie zawiera także konserwantów.
Chrupiąca gładkość
Masa orzechowa z kawałkami orzeszków HELIO to odpowiednio dobrane proporcje składników. W składzie nowości HELIO prócz orzeszków ziemnych znajdziemy także mleko, które nadaje smakołykowi gładkości oraz sprawia, że czujemy różnicę pomiędzy masą orzechową a masłem orzechowym.
Wszechstronny dodatek
Masa orzechowa z kawałkami orzeszków HELIO to wszechstronny dodatek do wszelkiego rodzaju wypieków. Sprawdzi się w przekładańcu z wafli lub herbatników, jako nadzienie do rogalików, wierzchnia warstwa do sernika lub biszkoptu, krem do naleśników lub bułki „chałki”. Masą orzechową z kawałkami orzeszków można także z powodzeniem zastąpić polewę na świątecznym mazurku lub makowcu, oraz może stanowić warstwę popularnej szarlotki po królewsku oraz nadzienie strucli i tart.
Jeśli mamy ochotę na szybki i słodki deser możemy nałożyć warstwę masy orzechowej HELIO na budyń waniliowy lub zjeść bezpośrednio z puszki łyżeczką lub po dziecięcemu palcem. W duecie z dostępnymi na rynku gotowymi ciastami, czy kruchymi babeczkami będą stanowić także smakowite „koło ratunkowe” na niezapowiedzianych gości, czy niedobór czasu na kulinarne przygotowania w okresie przedświątecznym.
Przekładaniec z masą orzechową z kawałkami orzeszków HELIO
Składniki:
- 3 paczki herbatników 200 g, (kakao)
- 2 puszki masy orzechowej HELIO,
- 2 budynie śmietankowe bez cukru,
- 1 galaretka cytrynowa,
- kostka masła roślinnego,
- 1,5 łyżeczki żelatyny lub śmietan-fix,
- 500 g śmietana 30 %,
- 200g orzechów ziemnych HELIO bez soli
Przygotowanie:
- Budynie rozpuścić w szklance zimnej wody.
- Zagotować 2 szklanki wody, wsypać galaretkę cytrynową, rozpuścić, pozostawić na ogniu i wlać rozpuszczone budynie, mieszając zagotować. Pozostawić masę do wystygnięcia.
- Chłodną masę budyniowo-galaretkową zmiksować z masłem roślinnym w kostce.
- Śmietanę 30 % ubić na bitą śmietanę, dodać rozpuszczone 1,5 łyżeczki żelatyny (w niewielkiej ilości zimnej wody, rozpuszczoną żelatynę delikatnie podgrzać). Wystudzoną żelatynę dodać do śmietany i ubić, w miejsce żelatyny można dodać śmietan-fix.
Układanie:
- warstwa herbatników
- krem (budyń+galaretka+masło)
- warstwa herbatników
- 1 puszka masy orzechowej HELIO
- warstwa herbatników
- bita śmietana
- ciasto schłodzić (ok. 1 godziny przed położeniem kolejnej warstwy masy orzechowej),
- 1 puszka masy orzechowej HELIO
- skruszone orzechy ziemne HELIO
Masa orzechowa z kawałkami orzeszków HELIO to produkt bezglutenowy. Powyższy przepis z łatwością można zatem wykonać również w wersji bezglutenowej zastępując herbatniki tradycyjne tymi bezglutenowymi, a pozostałe składniki również będą bezpieczne i nie będą zawierały nawet śladowych ilości glutenu.
Orientacyjna cena w sklepie:
Masa orzechowa z kawałkami orzeszków HELIO (560g) – ok. 9 zł
Lubię takie gotowe masy, bo są pyszne i oszczędzają czas:-)!
ALE PYCHA!
Super przepis ale ciekawa jestem czy ta masa nie jest zbyt słodka bo przeważnie takie gotowe to sama słodycz jak dla mnie
Ślinka pociekła!
Dobry, nieskomplikowany przepis.Zamiast herbatników można też użyć wafli lub blatów bezowych.
Lubię takie ciasta 😀
Ta masa musi być pyszna ::)
przygotowywałam ciasta z tą masą ,smakują wyśmienicie.a ten przepis na pewno wypróbuję