Pikantne keksiki owocowe

Jeśli lubisz piec ciekawe desery, to ten przepis na pikantne keksiki owocowe jest dla Ciebie. Warto spróbować!

Pikantne keksiki owocowe

Na 6 porcji

Pikantne keksiki owocowe

Składniki na danie:

  • 2 szklanki suszonej żurawiny
  • 2 szklanki rodzynek sułtańskich
  • 2 szklanki posiekanych suszonych moreli
  • 2 szklanki suszonych wiśni
  • 1 szklanka siekanych suszonych fig, śliwek lub daktyli
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • 340 g miękkiego masła lub margaryny
  • 1¾ szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 2 łyżki sosu TABASCO® Original Red
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3¼ szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka posiekanych prażonych orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki roztopionej konfitury morelowej

 

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 160°C.

W dużej misce wymieszaj suszoną żurawinę, rodzynki, morele, wiśnie i figi. W rondelku podgrzej sok owocowy i jabłkowy, doprowadzając do wrzenia. Mieszanką soków zalej w misce owoce do nasiąknięcia, od czasu do czasu mieszając.

W tym czasie wysmaruj tłuszczem i posyp mąką sześć foremek na keks (o pojemności 2 szklanek). Za pomocą miksera ustawionego na wysokie obroty ubij w dużej misce masło i cukier do powstania lekkiej i puszystej masy. Dodaj jajka, sos TABASCO® i wanilię.

W średniej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Dodaj do masy maślanej. Ubijaj na niskich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Wmieszaj orzechy i owoce. Łyżką rozłóż masę równo do foremek.

Piecz przez 35 minut lub do momentu, gdy wykałaczka wbita w ciasto będzie po wyjęciu czysta.

Studź keksiki w foremkach przez 10 minut.

Wyjmij z foremek i całkowicie wystudź. Możesz posmarować wierzch keksików roztopioną konfiturą morelową.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (229 głosów, średnia: 4,47 z 5)
zapisuję głos...