Przepis na: Pikantne keksiki owocowe

Pikantne keksiki owocowe

na 6 porcji

Składniki na danie: Pikantne keksiki owocowe 

  • 2 szklanki suszonej żurawiny
  • 2 szklanki rodzynek sułtańskich
  • 2 szklanki posiekanych suszonych moreli
  • 2 szklanki suszonych wiśni
  • 1 szklanka siekanych suszonych fig, śliwek lub daktyli
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • 340 g miękkiego masła lub margaryny
  • 1¾ szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 2 łyżki sosu TABASCO® Original Red
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3¼ szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka posiekanych prażonych orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki roztopionej konfitury morelowej

 

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 160°C.

W dużej misce wymieszaj suszoną żurawinę, rodzynki, morele, wiśnie i figi. W rondelku podgrzej sok owocowy
i jabłkowy, doprowadzając do wrzenia. Mieszanką soków zalej w misce owoce do nasiąknięcia, od czasu do czasu mieszając.

W tym czasie wysmaruj tłuszczem i posyp mąką sześć foremek na keks (o pojemności 2 szklanek). Za pomocą miksera ustawionego na wysokie obroty ubij w dużej misce masło i cukier do powstania lekkiej i puszystej masy. Dodaj jajka, sos TABASCO® i wanilię.

W średniej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Dodaj do masy maślanej. Ubijaj na niskich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Wmieszaj orzechy i owoce. Łyżką rozłóż masę równo
do foremek. Piecz przez 35 minut lub do momentu, gdy wykałaczka wbita w ciasto będzie po wyjęciu czysta.

Studź keksiki w foremkach przez 10 minut. Wyjmij z foremek i całkowicie wystudź. Możesz posmarować wierzch keksików roztopioną konfiturą morelową.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (171 głosów, średnia: 4,51 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Gocha  1 kwietnia 2015 11:45

    Chętnie bym zjadła, ale bez Tabasco

    Odpowiedz
  2. bbo  1 kwietnia 2015 11:59

    Wyglądają na takie… rozmiękłe.

    Odpowiedz
  3. martucha180  1 kwietnia 2015 12:02

    Ja też wolę wersję bez tabasco.

    Odpowiedz
  4. magella87  1 kwietnia 2015 12:08

    a bez tabasco moze juz nie smakowac tak samo, wiec warto by bylo sprobowac z jak i bez. Wtedy ma sie porownanie

    Odpowiedz
  5. girlblack  1 kwietnia 2015 15:18

    ciekawe, jeszcze nie jadłam z Tabasco !

    Odpowiedz
  6. Kmakolagwa  1 kwietnia 2015 17:44

    Fajny przepis.

    Odpowiedz
  7. Wusia  1 kwietnia 2015 17:57

    Ciekawy przepis z niespotykanym połączeniem.

    Odpowiedz
  8. truskawka89  1 kwietnia 2015 21:34

    nie dla mnie te połączenie smaków

    Odpowiedz
  9. scrabble  1 kwietnia 2015 22:00

    To musi być pyszne, wszystkie dodatki uwielbiam. Na pewno kiedyś zrobię, dzięki za przepis. 😉

    Odpowiedz
  10. lilkawodna  2 kwietnia 2015 08:27

    Interesuje mnie smak ciasta z tabasco.

    Odpowiedz
  11. Anita  4 kwietnia 2015 18:46

    ciekawie wyglądają!

    Odpowiedz
  12. dakotka  6 kwietnia 2015 08:24

    intrygujace…

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany