Pikantne keksiki owocowe
Jeśli lubisz piec ciekawe desery, to ten przepis na pikantne keksiki owocowe jest dla Ciebie. Warto spróbować!
Na 6 porcji
Pikantne keksiki owocowe
Składniki na danie:
- 2 szklanki suszonej żurawiny
- 2 szklanki rodzynek sułtańskich
- 2 szklanki posiekanych suszonych moreli
- 2 szklanki suszonych wiśni
- 1 szklanka siekanych suszonych fig, śliwek lub daktyli
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- 1 szklanka soku jabłkowego
- 340 g miękkiego masła lub margaryny
- 1¾ szklanki cukru
- 6 jajek
- 2 łyżki sosu TABASCO® Original Red
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3¼ szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 szklanka posiekanych prażonych orzechów włoskich
- 1/3 szklanki roztopionej konfitury morelowej
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 160°C.
W dużej misce wymieszaj suszoną żurawinę, rodzynki, morele, wiśnie i figi. W rondelku podgrzej sok owocowy i jabłkowy, doprowadzając do wrzenia. Mieszanką soków zalej w misce owoce do nasiąknięcia, od czasu do czasu mieszając.
W tym czasie wysmaruj tłuszczem i posyp mąką sześć foremek na keks (o pojemności 2 szklanek). Za pomocą miksera ustawionego na wysokie obroty ubij w dużej misce masło i cukier do powstania lekkiej i puszystej masy. Dodaj jajka, sos TABASCO® i wanilię.
W średniej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Dodaj do masy maślanej. Ubijaj na niskich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Wmieszaj orzechy i owoce. Łyżką rozłóż masę równo do foremek.
Piecz przez 35 minut lub do momentu, gdy wykałaczka wbita w ciasto będzie po wyjęciu czysta.
Studź keksiki w foremkach przez 10 minut.
Wyjmij z foremek i całkowicie wystudź. Możesz posmarować wierzch keksików roztopioną konfiturą morelową.