Pieczony tuńczyk po sycylijsku

 

Składniki na danie – Pieczony tuńczyk po sycylijsku: 

1 drobno posiekany ząbek czosnku,

listki z 2 gałązek świeżego rozmarynu (drobno posiekane),

8 liści szałwii (drobno posiekanych),

1 czerwona papryczka chili (bez pestek, drobno posiekana),

50 g świeżej bułki tartej,

drobno utarta skórka z 1 pomarańczy,

drobno utarta skórka z 1 cytryny,

4 x 150 g filetów ze świeżego tuńczyka (o grubości min. 4 cm),

2 łyżki oliwy z oliwek,

3 główki drobnej sałaty, sól, świeżo mielony czarny pieprz

Na sos: 

4 duże anchois w soli,

1 obrany ząbek czosnku,

2 łyżeczki octu z czerwonego wina,

120 ml oliwy z oliwek, listki z 2 gałązek świeżego tymianku

Przygotowanie: 

By zrobić sos, opłucz anchois w zimnej wodzie i filetuj je, usuwając główki i ości. Zamocz filety na 15 minut w zimnej wodzie, następnie odcedź je i osusz ręcznikiem kuchennym. Za pomocą tłuczka i moździerza utłucz czosnek, następnie dodaj anchois, ocet winny i połowę oliwy. Utrzyj na papkę. Dodaj resztę oliwy, listki tymianku i odrobinę czarnego pieprzu. Rozgrzej piec do 200oC. Zmieszaj czosnek, zioła, bułkę tartą i skórki cytrusów. Natrzyj całego tuńczyka oliwą, dopraw solą i pieprzem. Obtocz rybę w mieszance z tartą bułką. Rozgrzej resztę oliwy na dużej patelni i dodaj tuńczyka. Smaż przez 1 minutę po każdej stronie (tj. W sumie 4 minuty), żeby był bardzo krwisty; jeżeli wolisz średnio wypieczoną rybę, przełóż ją do pieca i piecz przez kolejnych 5 minut. Następnie odstaw na 3 minuty. Jeżeli ryba jest cienka, wystarczy 1-3 minut smażenia na patelni, bez wsadzania do pieca. Zmieszaj liście sałaty z częścią sosu z anchois i ułóż je na 4 talerzach. Pokrój tuńczyka w plastry i połóż na sałacie.

Polej resztką sosu i podawaj.

Zobacz inny przepis na tuńczyka:

Szaszłyki z łososia ze śliwką kalifornijską

Szaszłyki z łososia ze śliwką kalifornijską

Ilość porcji - 5 Czas przygotowania: 10 min, czas marynowania 1 godzina Składniki na danie: Szaszłyki z łososia ze śliwką kalifornijską 1/2 szklanki sosu sojowego 1/4 szklanki mirinu - słodkie wino ryżowe 1 łyżka miodu 1

Materiał pochodzi z serwisu: www.amo-italia.com

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (184 głosów, średnia: 4,66 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. bbo  14 lutego 2014 20:31

    Pysznie i zdrowo. Bardzo lubię pieczone ryby.

    Odpowiedz
  2. AnnStyl  20 grudnia 2016 13:27

    Może być niezły. Bo wygląda OK.

    Odpowiedz
  3. efffciaa  11 maja 2017 16:34

    Tuńczyk zaraz obok szczupaka i łososia jest jedną z moich ulubionych ryb i nie ma praktycznie ości , przez co jest doskonały w każdym calu – pyszne danie 🙂

    Odpowiedz
  4. Marzena  3 maja 2022 11:08

    Muszę zrobić. Pyszne danie.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany