Przepis na pesto – TOP 5 pomysłów na najciekawsze zielone sosy do dań
Ten przepyszny zielony sos, który zrodził się w Genui we Włoszech tworzony jest zwykle na bazie bazylii. Kulinarna pomysłowość ludzi kochających kuchnię nie zna jednak granic, czego dowodem jest kilka innych wariacji na temat tego dodatku do dań. Przepis na pesto z liści rzodkiewki, pędów czosnku czy rukoli to wyraz odejścia od utartych schematów i dowód na to, że tradycyjne specjały mogą smakować równie wybornie w nieco odmiennej wersji.
Spis treści:
Jakie składniki wykorzystuje się w tradycyjnym pesto?
Tradycyjny przepis na pesto opiera się na wykorzystaniu liści bazylii do których dodaje się czosnek, oliwę extra virgin, orzeszki nerkowca oraz starty parmezan. Całość można doprawić solą i cukrem, aby wydobyć z sosu pełnię aromatu, a jednocześnie sprawić, by był on delikatny w smaku. Jego czerwona odmiana, zwana pesto sycylijskie zawiera dodatkowo w swoim składzie suszone pomidory. Tego rodzaju sos tradycyjnie wytwarzany jest w marmurowych moździerzach. Składniki można jednak też zmiksować przy użyciu blendera czy malaksera.
Jak stworzyć przepis na pesto z innymi składnikami?
Pesto doskonale podkreśla smak wegetariańskich dań, jednak może stanowić także wspaniałe dopełnienie prostych przekąsek czy nawet śniadaniowych standardów. Dziś pokażemy Wam, że przygotowanie go bez liści bazylii stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnej receptury tego sosu.
Pesto z liści rzodkiewki
W tym przepisie nie wykorzystujemy bulw tego warzywa, a same liście. Choć pomysł brzmi dość zaskakująco to finalny produkt z pewnością przypadnie Wam do gustu.
Składniki:
150 g liści z rzodkiewek
150 oliwy z oliwek
1 łyżeczka mielonego czosnku
¼ szklanki soku z cytryny
garść orzeszków piniowych
sól i pieprz
Przygotowanie:
- Liście umyj i drobno posiekaj.
- Dodaj do liści oliwę i czosnek oraz sok z cytryny.
- Składniki umieść we blenderze i dodaj orzeszki piniowe.
- Całość dopraw i zmiksuj na gładką masę.
Smaczne pietruszkowe pesto do kanapek
W takiej wersji ten pyszny sos świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapek, ale także do mięs i wędlin serwowanych na obiad.
Składniki:
2 pęczki natki pietruszki
1/3 szklanki pestek z dyni
ok. 100 ml oleju
garść startego parmezanu
1 ząbek czosnku
sól i pieprz
Przygotowanie:
- Natkę posiekaj i zmiksuj wraz z pestkami dyni w blenderze.
- Dodaj olej oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodaj przyprawy, starty ser i połącz wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy.
Ciekawy przepis na pesto z liści pędów czosnku
Pędy czosnku swoim wyglądem przypominające nieco szczypiorek są nie tylko jadalne, ale też bardzo smaczne. Ich kolor idealnie nadaje się do przygotowania pysznego pesto w odświeżonej wersji.
Składniki:
garść pędów czosnku
100 ml oleju rzepakowego
pół szklanki ziaren słonecznika
2 ząbki czosnku
szklanka startego parmezanu
sól i pieprz
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
- Pędy z czosnku zblanszuj zalewając je na 2 minuty wrzątkiem.
- Włóż pędy do blendera, dodaj parmezan i olej.
- Nasiona słonecznika podpraż lekko na oleju i dodaj do pozostałych składników.
- Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól, pieprz i sok z cytryny.
- Całość zmiksuj na gładką masę.
Łatwe pesto z rukoli
Jego smak jest lekko pikantny, więc doskonale sprawdzi się jako dodatek do makaronów serwowanych „na ostro” czy jako sos do przekąsek.
Składniki:
paczka liści rukoli
pół szklanki startych migdałów
150 ml oleju
2 łyżki miodu lipowego
30 g startego parmezanu
szczypta soli morskiej i pieprzu
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
Przygotowanie:
- Rukolę umyj i zmiksuj wraz z migdałami w blenderze.
- Dodaj olej, miód oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodaj przyprawy i ser, a następnie połącz wszystkie składniki.
Pożywne pesto z jarmużu
Jarmuż często jest składnikiem pożywnych koktajów. Przyrządzone z niego pesto w wersji proponowanej poniżej także można wkomponować w ten witaminowy napój z warzyw. Inna opcja – dodanie go do sałatki. Będzie smakować równie pysznie!
Składniki:
1 szklanka posiekanego drobno jarmużu
120 oliwy z oliwek
pół szklanki orzeszków piniowych
2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
6 łyżek startego parmezanu
sól i pieprz
Przygotowanie:
- Jamruż zmiksuj z oliwą z oliwek.
- Dodaj ser i sok z cytryny.
- Rozdrobnij orzechy piniowe i dodaj do pozostałych składników.
- Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sól i pieprz.
- Całość zmiksuj do połączenia wszystkich składników.
Niezależnie od wyboru przepisu przygotowany sos najlepiej jest przechowywać w lodówce w szklanym naczyniu dodając na wierzch sosu nieco oliwy z oliwek, aby nie wysechł. Tak przygotowane pesto zachowuje swoją świeżość do ok. 1 tygodnia.
Do czego dodawać pesto?
Jeśli znamy już ulubiony przepis na pesto warto zastanowić się nad tym w jakie posiłki można wkomponować ten zielony sos. Dodatek ten zwykle dodaje się do dań z makaronu. Okazuje się jednak, że lista potraw czy przekąsek z pesto z roli główne jest o wiele dłuższa. Zielony gęsty sos świetnie nadaje się np. do kanapek. Może być on zamiennikiem masła czy margaryny przez co urozmaici smak przekąsek serwowanych na śniadanie czy lunch. Do tego będzie o wiele zdrowszy niż tłuszcz, którym smarujemy zwykle tradycyjne kanapki. Pesto można także posmarować warzywne czy mięsne naleśniki czy dodawać go do zup z zielonych warzyw. Ponadto może on pełnić rolę także dipu do warzywnych przekąsek, paluszków rybnych czy deski serów. Co więcej, kilka łyżeczek pesto może również stanowić smaczny sos do sałatek lub zastępować ketchup w zdrowszej wersji hot-doga czy hamburgera. Słowem można go dodawać wszędzie tam, gdzie chcemy wzbogacić smak i dodać mu jeszcze większego aromatu.
Która wersja pesto najbardziej przypadła Wam do gustu?