Przepis na: Pasztet ze śliwkami kalifornijskimi
Ilość porcji: 2 porcje (średniej wielkości keksówki)
Czas przygotowania: 3 godziny 30 minut
Składniki na danie – Pasztet ze śliwkami kalifornijskimi:
- 70dag udek z kurczaka
lub 70dag rozbratla wołowego - 70dag łopatki cielęcej
- 1 pszenna bułka
- 4 jaja
- 2 cebule
- 20dag wątróbki drobiowej
- 200g suszonych śliwek kalifornijskich
- 75ml pigwówki lub innej aromatycznej nalewki
- 50ml miodu
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki majeranku
- sól (opcjonalnie)
- 1 pęczek włoszczyzny
Przygotowanie:
Mięso myjemy, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez 50 minut, w międzyczasie szorujemy włoszczyznę i opalamy ją na patelni (włoszczyznę układamy na rozgrzanej suchej patelni i przypiekamy ją z każdej strony do momentu lekkiego przypalenia). Tak przygotowaną włoszczyznę dodajemy do gotującego się mięsa i na małym gazie gotujemy kolejne 50 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy, studzimy, usuwamy ewentualne kości. Mięso oraz włoszczyznę dwukrotnie mielimy.
Wątróbkę wkładamy do gorącego bulionu na ok. 2 minuty, po wyjęciu mielimy. Bułkę chwilę moczymy w wodzie, odsączamy, mielimy. Masę doprawiamy przyprawami, dodajemy miód, pigwówkę, śliwki kalifornijskie, jaja oraz 600ml bulionu. Całość dokładnie mieszamy. Wykładamy do wysmarowanych oliwą i posypanych bułką tartą keksówek. Pieczemy 80 minut w temperaturze 190 ºC. Upieczony pasztet można zamrozić.