Redakcja, 1 sierpnia 2020
Przepis na: Pasztet z łososia i szpinaku
Składniki na danie – Pasztet z łososia i szpinaku:
- – 400 g świeżego łososia
- – Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
- – 450 g świeżego szpinaku
- – 160 ml gęstej śmietany
- – 3 jajka
- – gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
- 150 g łososia pokrój w kostkę.
- Resztę zmiksuj w robocie kuchennym z jajkami, dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i gałką muszkatołową.
- Posiekaj szpinak. Do masy dodawaj szpinak, miksując całość.
- Następnie dodaj łososia pokrojonego w kostkę, śmietanę i delikatnie wymieszaj.
- Nagrzej piekarnik do 180°C. Formę do pieczenia (23×12 cm) wysmaruj masłem, wyłóż folią aluminiową. Do formy wlej masę, przykryj folią od góry i wstaw do dużej blachy napełnionej zimną wodą do 1/3 wysokości (pasztet będzie się piekł w kąpieli wodnej).
- Całość umieść w piekarniku (150°C) i piecz 1 godzinę. Po upieczeniu i ostudzeniu schładzaj w lodówce przez noc.