Przepis na: Pasta z tuńczyka podawana na tostach

pasta z tuńczyka

fot. mat. pras. Dan-Cake

Porcja dla 2 osób

Składniki na przekąskę: Pasta z tuńczyka podawana na tostach

  • 6 kromek chleba tostowego (np. Dan Cake),
  • 1 puszka tuńczyka (w sosie własnym lub oleju),
  • 2 jajka,
  • ½ cebuli,
  • 2 ogórki konserwowe/kiszone,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ½ opakowania rukoli

Sposób wykonania:

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w drobną kosteczkę. Tuńczyka odsączyć z oleju lub zalewy. Pokroić cebulę i ogórki w drobną kostkę. Całość dokładnie wymieszać. Dodać jogurt naturalny i doprawić solą i pieprzem. Odłożyć do lodówki na ok. godzinę, aby smaki dokładnie się wymieszały. Zrobić tosty z chlepa. Wyłożyć na niego gotową pastę i udekorować rukolą.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (250 głosów, średnia: 4,51 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. esia189  22 lutego 2016 11:45

    Wygląda przepysznie. Świetna propozycja na drugi posiłek do pracy czy szkoły.

    Odpowiedz
  2. martucha180  22 lutego 2016 11:49

    Wolę tuńczyka z ryżem, rzodkiewką, śmietaną, solą i pieprzem.

    Odpowiedz
  3. luna341  22 lutego 2016 12:33

    Bardzo lubie taka pastę

    Odpowiedz
  4. martus2833  22 lutego 2016 13:20

    Lubię taką pastę; przyrządzam ją z różnych ryb: dorsza, makreli, tuńczyka…

    Odpowiedz
    • magda6915  22 lutego 2016 15:04

      ja własnie też, a z tuńczykiem jej jeszcze nie robiłam także nowość 🙂

      Odpowiedz
      • martus2833  22 lutego 2016 15:17

        Warto spróbować 🙂

        Odpowiedz
  5. lilkawodna  22 lutego 2016 13:42

    Pyszności!!!

    Odpowiedz
  6. Hidari11  22 lutego 2016 13:44

    Pastę lubię, tuńczyka i wszystkie inne ryby lubię, ale chleba tostowego nie, więc wymieniłabym pieczywo.

    Odpowiedz
  7. Katarzyna  22 lutego 2016 13:49

    Wszystko mi pasuje oprócz chleba tostowego. Tuńczyka uwielbiam, więc będę testować przepis 🙂

    Odpowiedz
    • espe  22 lutego 2016 14:38

      Bardzo dobrze smakuje taka pasta z ciemnym chlebem. Polecam 🙂

      Odpowiedz
      • Katarzyna  22 lutego 2016 20:11

        O! To jest bardzo dobra propozycja 🙂

        Odpowiedz
  8. agata20  22 lutego 2016 13:52

    Teraz pasty do pieczywa są bardzo modne.

    Odpowiedz
  9. espe  22 lutego 2016 14:37

    Jadłam podobne tosty. Była to jednak wersja bez jogurtu i wszystko było pieczone w toście 🙂

    Odpowiedz
  10. Patriszia  22 lutego 2016 17:57

    Dawno nie jadłam tuńczyka. Może w końcu do niego powrócę i przyrządzę sobie taką pastę.Ciekawe jak smakowałyby też inne rybki. 🙂 Pominęłabym jedynie cebulę bo bardzo jej nie lubię.

    Odpowiedz
    • Wusia  22 lutego 2016 19:21

      Robię pasty z rybami i tymi z puszki jak i wędzonym. Bardziej odpowiada mi połączenie składników albo oliwką albo majonezem.

      Odpowiedz
    • Wusia  22 lutego 2016 19:22

      Równie dobry będzie szczypiorek albo zielona pietruszka.

      Odpowiedz
      • Patriszia  22 lutego 2016 19:30

        O szczypiorek też będzie dobrym pomysłem 🙂 Nie pomyślałam ;p

        Odpowiedz
  11. macierzanka  22 lutego 2016 19:37

    Taką pastę robię ,jest na prawdę bardzo dobra.

    Odpowiedz
  12. Ola  22 lutego 2016 20:38

    Uwielbiam tuńczyk, na pewno wypróbuję ten przepis w domu 😀

    Odpowiedz
  13. xtina120  22 lutego 2016 22:50

    Wygląda pysznie, aż się głodna zrobiłam 😉 Ja zazwyczaj robię coś prostego, ale czasem kusi mnie aby poeksperymentować 😉

    Odpowiedz
  14. Melrose  23 lutego 2016 11:19

    Mmm… aż zgłodniałam 😉

    Odpowiedz
  15. efffciaa  24 lutego 2016 18:13

    Zrobiłam pastę według przepisu , z rukolą na tostach smakuje naprawdę wyśmienicie i jest bardzo ciekawą odskocznią od codziennego zwykłego nudnego śniadania .

    Odpowiedz
  16. Aneta  25 lutego 2016 14:42

    Swego czasu uwielbiałam tuńczyka, później niestety coś mi się totalnie odmieniło i nie mogłam na niego patrzeć 😛 Teraz jednak chyba znów wraca mi na niego chrapka, więc z pewnością wypróbuję ten przepis 🙂

    Odpowiedz
  17. bbo  26 lutego 2016 18:34

    Oto prosty i pyszny przepis!

    Odpowiedz
  18. marcia7  15 sierpnia 2016 21:05

    pyszna na drugie śniadanie

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany