Przepis na paluchy drożdżowe z sezamem
Paluchy drożdżowe z sezamem to doskonały dodatek do sałatki lub jako przekąska między posiłkami. Lekkie, chrupiące z sezamową nutą. Wypróbuj je z nami!
Składniki (22 paluchy)
- 2,5 szklanki mąki pszennej, najlepiej chlebowej
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżeczka drożdży suszonych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju Rapso
Dodatkowo
- sezam KRESTO do posypania
- 1 jajko
Wykonanie
- Mąkę, drożdże, sól i cukier wsyp do misy miksera. Dodaj wodę i zacznij całość miksować. Dodaj 1 łyżkę oleju i miksuj ciasto 10–12 minut.
- Po tym czasie uformuj z ciasta kulę, posmaruj ją kolejną łyżką oleju, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 5–6 godzin.
- Wyrośnięte ciasto podziel na 22 części, uformuj z nich paluchy o grubości około 1 cm.
- Przełóż paluchy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, przykryj ściereczką.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C z funkcją góra-dół. Po 20 minutach posmaruj paluchy rozmąconym jajkiem i posyp sezamem.
- Piecz paluchy przez około 12 minut, do lekkiego zezłocenia.