Przepis na: Nadziewany pieczony łosoś

Oto przepis z Polsat Food Network z serii ,,Afrykańska Kuchnia Rezy”
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 15-20 minut
Porcja dla: 2 osób
Składniki na danie – Nadziewany pieczony łosoś:
- 2 łyżki stołowe oleju z oliwek
 - 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
 - 100g pieczarek, pokrojonych na plasterki
 - ½ czerwonej papryki, pokrojonej na plasterki
 - 100g boćwiny
 - 1 łyżka stołowa świeżego tymianku, posiekanego
 - Sól i pieprz
 - 2 x 250g filetów łososia, bez skóry
 - 140g groszku cukrowego
 - Sok i skórka z połowy cytryny
 
Sposób przyrządzenia
- Podgrzej piekarnik do 200°C i wyłóż tackę natłuszczoną folią.
 - Podgrzej olej i podsmaż czosnek na patelni.
 - Dodaj pieczarki oraz paprykę i smaż aż zmiękną.
 - Dodaj boćwinę, tymianek oraz skórkę z cytryny, smaż aż zwiędnie. Przypraw i odstaw aby się lekko schłodziło.
 - Zrób podłużne nacięcia na filetach, aby zrobić miejsce na farsz.
 - Do każdego filetu włóż po połowie farszu, połóż filety na tacce do pieczenia.
 - Piecz przez 10 minut.
 - Dodaj groszek cukrowy i piecz przez kolejne 2 minuty. Ryba powinna być wciąż różowa w środku.
 - Przenieś na tackę i skrop sokiem z cytryny.
 
Przepis pochodzi z programu na antenie Polsat Food Network związanego z kuchnią afrykańską, serii:,,Afrykańska Kuchnia Rezy”. W serii tej szef Reza Mahammad zabiera widzów w niezapomnianą podróż po Afryce Południowej, Namibii, Zambii, Botswanie i Mozambiku. Odkrywając lokalne delicje i urozmaicając tradycyjne afrykańskie receptury własnymi akcentami, Reza spotyka również miejscowych kucharzy, napawa się pięknem Afryki i uczy jej fascynującej historii.
Program można oglądać od poniedziałku do piątku na antenie Polsat Food Network o 12:00 i 15:30 począwszy od 17 listopada.

 (201 głosów, średnia: 4,61 z 5)