Przepis na: mini pizze

Jak zorganizować karnawałową imprezę, tak by nie tylko zachwycić gości pysznymi potrawami, ale dodatkowo nie zaserwować sobie wielu godzin w kuchni przed i w trakcie imprezy?

Przepis ma małe i lekkie mini pizze – doskonałe dani główne, jak i mała przekąska

Mini pizze

Składniki:

  • Drożdże suszone (2 łyżeczki)
  • Letnia woda (200 ml)
  • Cukier (1 łyżeczka)
  • Oliwa (2 łyżki)
  • Mąka Lubella Puszysta Tortowa (400g)
  • Sól (2 łyżeczki)
  • Sos Boloński Lubella

Dodatki do pizzy: oliwki czarne i zielone, tarty ser, kukurydza konserwowa, salami, szynka, ananas, anchois, pieczarki itp., oregano

Przygotowanie:

Drożdże, wodę, cukier, oliwę oraz mąkę i sól mieszamy w misce, a następnie dobrze wyrabiamy, aby powstało gładkie ciasto. Ciasto powinno być elastyczne. Przekładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5h w ciepłe miejsce. Gdy wyrośnie krótko wyrabiamy i dzielimy na mniejsze porcje, tak aby z każdej porcji powstała pizza wielkości nakrętki od dużego słoika. Z każdej porcji formujemy małe pizze przy pomocy dłoni lub wałka. Na każdą pizzę nakładamy sos boloński i dowolne dodatki. Posypujemy oregano i pieczemy w piecu nagrzanym do 200 stopni przez ok. 18-20 minut. Gotowe pizze wykładamy na paterze lub dużym półmisku.

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (195 głosów, średnia: 4,60 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. bbo  15 stycznia 2014 20:01

    Lubię takie przekąski.

    Odpowiedz
  2. Kmakolagwa  4 marca 2015 17:34

    Bardzo fajne pomysły. Szczególnie spodobał mi się przepis na mini pizzę. Super.

    Odpowiedz
  3. xtina120  20 stycznia 2016 00:00

    Mniam pyszności 😉

    Odpowiedz
  4. as_sa  6 lipca 2016 19:19

    Kolejny przepis na pizzę który zamierzam wypróbować 😀

    Odpowiedz
  5. sandra  29 sierpnia 2016 15:50

    Mmm pycha uwielbiam różnego rodzaju pizzę. Kolejny przepis godny wypróbowania.

    Odpowiedz
  6. stokrotkapolna  17 listopada 2016 02:14

    Przepis ciekawy, tylko nie rozumiem czemu ciasto z suszonych drożdży. ja zawsze robię ze świeżych drożdży. Ale reszta może być, no i część byłaby bez pieczarek, które wszyscy uwielbiamy oprócz wnuczki.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany