Pyszny i sprawdzony przepis na mini pizze
Jak zorganizować karnawałową imprezę, tak by nie tylko zachwycić gości pysznymi potrawami, ale dodatkowo nie zaserwować sobie wielu godzin w kuchni przed i w trakcie imprezy?
Przepis ma małe i lekkie mini pizze – doskonałe dani główne, jak i mała przekąska
Składniki na mini pizzę:
- Drożdże suszone (2 łyżeczki)
- Letnia woda (200 ml)
- Cukier (1 łyżeczka)
- Oliwa (2 łyżki)
- Mąka (400g)
- Sól (2 łyżeczki)
- Sos Boloński Lubella
Dodatki do pizzy: oliwki czarne i zielone, tarty ser, kukurydza konserwowa, salami, szynka, ananas, anchois, pieczarki itp., oregano
Przygotowanie:
Drożdże, wodę, cukier, oliwę oraz mąkę i sól mieszamy w misce, a następnie dobrze wyrabiamy, aby powstało gładkie ciasto. Ciasto powinno być elastyczne. Przekładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5h w ciepłe miejsce. Gdy wyrośnie krótko wyrabiamy i dzielimy na mniejsze porcje, tak aby z każdej porcji powstała pizza wielkości nakrętki od dużego słoika. Z każdej porcji formujemy małe pizze przy pomocy dłoni lub wałka. Na każdą pizzę nakładamy sos boloński i dowolne dodatki. Posypujemy oregano i pieczemy w piecu nagrzanym do 200 stopni przez ok. 18-20 minut. Gotowe pizze wykładamy na paterze lub dużym półmisku.