Przepis na marynowaną dynię

Dynia to królowa jesiennych potraw. Miłośnicy gotowania doceniają dynię za to, że można ją wykorzystać na wiele sposobów – do przetworów, dań obiadowych, zup-kremów, a nawet do wypieków. Dzisiaj mamy dla Was przepis na marynowaną dynię.

Składniki na marynowaną dynię

• 1 duża dynia
• 3 szklanki cukru trzcinowego
• Kilka goździków
• 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach
• 1 szklanka octu winnego
• Szczypta chilli
• Sól do smaku

Przepis na marynowaną dynię  

Do garnka wlewamy wodę, ocet i przyprawy (bez soli). Ustawiamy garnek na małym ogniu i czekamy aż wszystko się zagotuje. Następnie dodajemy łyżeczkę soli i ewentualnie dodatkowo przyprawiamy według uznania. W osobnym garnku gotujemy dynię pokrojoną w drobną kostkę, do momentu aż będzie miękka, pamiętajmy o tym, że dynia nie może się rozpadać. Tak ugotowaną dynię przekładamy do dużego słoika ze szczelną zakrętką i zalewamy marynatą. Słoik odstawiamy do góry dnem i czekamy aż wystygnie. Słoik po otwarciu możemy przechowywać w lodówce nawet przez tydzień.

Jeśli macie  ochotę na dynię w marynacie korzennej – oto kolejny przepis:

Dynia w korzennej marynacie

Dynia w korzennej marynacie

Wypróbuj ten przepis na dynie w korzennej przyprawie, a będziesz go powtarzać co rok! Ta dynia jest doskonałym dodatkiem do każdej potrawy.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (182 głosów, średnia: 4,68 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. macierzanka  3 września 2018 10:58

    Według tych przepisów nie robiłam ,więc warto spróbować.

    Odpowiedz
  2. Aromer0209  4 września 2018 17:21

    Uwielbiam dynie w przetworach

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany