Przepis na: Łosoś w karmelu z kleistym ryżem

Łosoś w karmelu z kleistym ryżem

  • Czas na przygotowanie dania: Łosoś w karmelu z kleistym ryżem –  ¼ h
  • Poziom trudności: średni
  • Liczba porcji: 4
  • Dodatkowe uwagi ułatwiające zrobienie dania – znajdują się pod przepisem

Składniki na danie Łosoś w karmelu z kleistym ryżem

  • 150g cukru
  • 100ml wody (50ml w zapasie, gdyby cukier się skrystalizował)
  • 3 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 czerwona papryczka chili, drobno posiekana
  • 1 kawałek imbiru wielkości kciuka, obrany
  • 3 łyżki stołowe sosu rybnego (najlepiej wietnamskiego)
  • 4 filety łososia, bez skóry
  • 2 bok choy (kapusty chińskie), przekrojone na pół
  • 1 mały pęczek kolendry
  • 1 mały pęczek cebulki ze szczypiorkiem, drobno posiekanej i włożonej do zimnej wody
  • kleisty ryż do podania

Przygotowanie:

Wstaw dużą patelnię lub wok na średni ogień. Dodaj cukier i wodę. Gotuj przez 5 minut, od czasu do czasu zataczając patelnią kręgi, aż powstanie ciemny karmel. Nie mieszamy karmelu.

Dodaj czosnek, chili i imbir, wszystko dobrze wymieszaj. Wlej 50 ml wody oraz sos rybny i zagotuj. Dodaj filety łososia i bok choy, obracając je tak, aby sos pokrył je całkowicie.

Zredukuj ogień i gotuj przez kolejne 6 minut lub do czasu, aż łosoś będzie ugotowany. Zdejmij z ognia i udekoruj liśćmi kolendry oraz osuszoną z wody cebulką.

Podawaj natychmiast w podgrzanych miskach, z ciepłym, kleistym ryżem.

Dodatkowe uwagi: 

Niezwykle proste danie z południowo-wschodniej Azji, zazwyczaj gotowane w glinianym garnku i podawane prosto na stół. Często używa się suma, ale z filetem z łososia jest również pyszne. Kleisty i słodki sos karmelowy nabiera aromatu chili i imbiru. Koniecznie należy używać bardzo czystej patelni. Jeśli cukier zacznie się krystalizować, dodanie odrobiny wody powinno rozwiązać problem. Łososia podajemy z ciepłym ryżem i sporą dawką aromatycznego sosu karmelowego.

Autor przepisu: mistrz kucharski Donal Skehan z Wietnamu. Przepis pochodzi z programu Za Donalem… do Wietnamu” emitowanego w Polsat Food Network. Premiera: wtorek 1 września, godz. 18:30

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (270 głosów, średnia: 4,55 z 5)
loading... zapisuję głos...