Przepis na: Łosoś w karmelu z kleistym ryżem
- Czas na przygotowanie dania: Łosoś w karmelu z kleistym ryżem – ¼ h
- Poziom trudności: średni
- Liczba porcji: 4
- Dodatkowe uwagi ułatwiające zrobienie dania – znajdują się pod przepisem
Składniki na danie Łosoś w karmelu z kleistym ryżem
- 150g cukru
- 100ml wody (50ml w zapasie, gdyby cukier się skrystalizował)
- 3 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 czerwona papryczka chili, drobno posiekana
- 1 kawałek imbiru wielkości kciuka, obrany
- 3 łyżki stołowe sosu rybnego (najlepiej wietnamskiego)
- 4 filety łososia, bez skóry
- 2 bok choy (kapusty chińskie), przekrojone na pół
- 1 mały pęczek kolendry
- 1 mały pęczek cebulki ze szczypiorkiem, drobno posiekanej i włożonej do zimnej wody
- kleisty ryż do podania
Przygotowanie:
Wstaw dużą patelnię lub wok na średni ogień. Dodaj cukier i wodę. Gotuj przez 5 minut, od czasu do czasu zataczając patelnią kręgi, aż powstanie ciemny karmel. Nie mieszamy karmelu.
Dodaj czosnek, chili i imbir, wszystko dobrze wymieszaj. Wlej 50 ml wody oraz sos rybny i zagotuj. Dodaj filety łososia i bok choy, obracając je tak, aby sos pokrył je całkowicie.
Zredukuj ogień i gotuj przez kolejne 6 minut lub do czasu, aż łosoś będzie ugotowany. Zdejmij z ognia i udekoruj liśćmi kolendry oraz osuszoną z wody cebulką.
Podawaj natychmiast w podgrzanych miskach, z ciepłym, kleistym ryżem.
Dodatkowe uwagi:
Niezwykle proste danie z południowo-wschodniej Azji, zazwyczaj gotowane w glinianym garnku i podawane prosto na stół. Często używa się suma, ale z filetem z łososia jest również pyszne. Kleisty i słodki sos karmelowy nabiera aromatu chili i imbiru. Koniecznie należy używać bardzo czystej patelni. Jeśli cukier zacznie się krystalizować, dodanie odrobiny wody powinno rozwiązać problem. Łososia podajemy z ciepłym ryżem i sporą dawką aromatycznego sosu karmelowego.
Autor przepisu: mistrz kucharski Donal Skehan z Wietnamu. Przepis pochodzi z programu Za Donalem… do Wietnamu” emitowanego w Polsat Food Network. Premiera: wtorek 1 września, godz. 18:30