Przepis na: Łosoś na szpinaku z sosem kaparowo-miętowym

 Łosoś na szpinaku z sosem kaparowo-miętowym

Składniki na danie –  Łosoś na szpinaku z sosem kaparowo-miętowym:

  • 2 kawałki fileta z łososia ( bez skóry )
  • 300 g szpinaku świeżego
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka odsączonych kaparów
  • 2 łyżki wina Antares Chardonnay
  • 5  liści świeżej mięty
  • 1 łyżeczka masła
  • sól i pieprz

 

Sposób wykonania

Filety umyj,  osusz i oprósz solą oraz pieprzem. Grilluj na patelni grillowej około 8 min. z jednej stronyi 5 min. z drugiej.

Przygotuj sos:  w małym garnuszku połącz śmietanę, sok z cytryny, wino oraz posiekane listki mięty i kapary. Dopraw solą oraz pieprzem i lekko podgrzej.

Przygotuj szpinak:  na patelni rozgrzej masło, wrzuć umyte i osuszone liście szpinaku i mieszaj delikatnie podgrzewaj około 2 min. aż szpinak zmniejszy swą objętość co najmniej dwukrotnie.

Na talerzach ułóż porcję szpinaku, następnie łososia i polej  sosem kaparowo – miętowym.

Podawaj z winem Antares Chardonnay

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (142 głosów, średnia: 4,63 z 5)
zapisuję głos...