Przepis na: Łosoś na szpinaku z sosem kaparowo-miętowym

 Łosoś na szpinaku z sosem kaparowo-miętowym

Składniki na danie –  Łosoś na szpinaku z sosem kaparowo-miętowym:

  • 2 kawałki fileta z łososia ( bez skóry )
  • 300 g szpinaku świeżego
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka odsączonych kaparów
  • 2 łyżki wina Antares Chardonnay
  • 5  liści świeżej mięty
  • 1 łyżeczka masła
  • sól i pieprz

 

Sposób wykonania

Filety umyj,  osusz i oprósz solą oraz pieprzem. Grilluj na patelni grillowej około 8 min. z jednej stronyi 5 min. z drugiej.

Przygotuj sos:  w małym garnuszku połącz śmietanę, sok z cytryny, wino oraz posiekane listki mięty i kapary. Dopraw solą oraz pieprzem i lekko podgrzej.

Przygotuj szpinak:  na patelni rozgrzej masło, wrzuć umyte i osuszone liście szpinaku i mieszaj delikatnie podgrzewaj około 2 min. aż szpinak zmniejszy swą objętość co najmniej dwukrotnie.

Na talerzach ułóż porcję szpinaku, następnie łososia i polej  sosem kaparowo – miętowym.

Podawaj z winem Antares Chardonnay

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (142 głosów, średnia: 4,63 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  16 września 2014 10:59

    Takie danie to już na specjalną okazję.

    Odpowiedz
  2. bbo  16 września 2014 14:50

    Ten sos musi być obłędny!

    Odpowiedz
  3. truskawka89  17 lutego 2015 14:14

    mmm pyszności

    Odpowiedz
  4. Sylwia  25 lutego 2015 09:54

    aż ślinka cieknie na taki widok 🙂

    Odpowiedz
  5. as_sa  4 maja 2015 21:47

    Uwielbiam łososia, a ten tutaj wygląda mega apetycznie. Mniam

    Odpowiedz
  6. Justyna  13 maja 2015 08:27

    Bardzo lubię łososia:)

    Odpowiedz
  7. gosia141088  15 maja 2015 12:16

    uwielbiam łososia jak przedmówczynie hehe 🙂

    Odpowiedz
  8. efffciaa  3 kwietnia 2016 22:12

    Super przepis , nie tylko przepis na najpyszniejszą rybkę na świecie , ale również z doskonałym połączeniem z kaparami . Danie nie tylko pyszne , ale również zdrowe .

    Odpowiedz
  9. ma_dzia  26 czerwca 2016 19:28

    Brzmi pysznie 🙂 Trzeba będzie wypróbować 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany