Przepis na: Łosoś na szpinaku z sosem kaparowo-miętowym
Składniki na danie – Łosoś na szpinaku z sosem kaparowo-miętowym:
- 2 kawałki fileta z łososia ( bez skóry )
- 300 g szpinaku świeżego
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka odsączonych kaparów
- 2 łyżki wina Antares Chardonnay
- 5 liści świeżej mięty
- 1 łyżeczka masła
- sól i pieprz
Sposób wykonania
Filety umyj, osusz i oprósz solą oraz pieprzem. Grilluj na patelni grillowej około 8 min. z jednej stronyi 5 min. z drugiej.
Przygotuj sos: w małym garnuszku połącz śmietanę, sok z cytryny, wino oraz posiekane listki mięty i kapary. Dopraw solą oraz pieprzem i lekko podgrzej.
Przygotuj szpinak: na patelni rozgrzej masło, wrzuć umyte i osuszone liście szpinaku i mieszaj delikatnie podgrzewaj około 2 min. aż szpinak zmniejszy swą objętość co najmniej dwukrotnie.
Na talerzach ułóż porcję szpinaku, następnie łososia i polej sosem kaparowo – miętowym.
Podawaj z winem Antares Chardonnay