Przepis na letnią lemoniadę brazylijską i koktajl arbuzowy
Coraz wyższe temperatury, cieplejsze dni i wieczory zachęcają do spotkań z przyjaciółmi na łonie natury. Sezon na garden party i pikniki uważamy za otwarty! Niech będą prawdziwą ucztą w gronie znajomych i najbliższych. Dlatego zadbaj o ich oprawę. Podpowiadamy proste przepisy na lemoniadę i koktajl arbuzowy, które ugasza pragnienie w upalny dzień.
Wiosną i latem życie towarzyskie często przenosi się do ogrodu lub na taras. Długie rozmowy z przyjaciółmi na świeżym powietrzu to jest to, co kochamy najbardziej. Ale ten czas będzie płynął nam jeszcze milej, gdy zatroszczymy się o każdy szczegół i zadbany o nakrycie stołu. Wiadomo, że w ciepłe dni powinniśmy pić dużo wody. Doskonałym rozwiązaniem mogą być dzbanki filtrujące, które oczyszczą wodę z niepożądanych substancji i poprawią jej smak i zapach. Taka woda to źródło orzeźwienia i zdrowia. Można serwować ją bezpośrednio ze szklanego dzbanka (jest cięższy od plastikowego, dlatego możemy mieć pewność, że nie przewróci go wiatr) lub z eleganckiej karafki.
Co pić latem oprócz wody? Napoje przygotowane na jej bazie
Oto kilka orzeźwiających pomysłów:
LEMONIADA BRAZYLIJSKA
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki przefltrowanej wody
- 2 limonki
- ¾ szklanki zagęszczonego niesłodzonego mleka
- ½ szklanki lodu z przefiltrowanej wody
PRZYGOTOWANIE: Limonki myjemy i obieramy. W blenderze miksujemy limonki, skondensowane mleko i przefiltrowaną wodę. Przecedzamy lemoniadę przez gęste sitko, dodajemy lód. Podajemy zaraz po przyrządzeniu.
KOKTAJL ARBUZOWY
SKŁADNIKI:
- 3 szklanki przefiltrowanej wody
- ½ małego arbuza
- sok z 1 limonki
- 8 listków mięty
PRZYGOTOWANIE: Wyciskamy sok z limonki przy użyciu wyciskarki Dafi. Arbuza kroimy w drobną kostkę i miksujemy z sokiem z limonki i miętą, następnie zalewamy przefiltrowaną wodą i mieszamy. Przed podaniem schładzamy.
Możesz także wypróbować przepis na lemoniadę arbuzową, który znajdziesz w tym artykule: