Przepis na lemoniadę arbuzową – idealny napój na upalne dni!

Kiedy żar leje się z nieba wszyscy szukamy przepisów na chłodzone napoje. Wystarczy dodać do nich kilka kostek lodu i aromatyczne przyprawy, aby poczuć moc smaku i orzeźwienia. Takie napoje są proste w przygotowaniu i są zdrowsze od kolorowych napojów gazowanych. Dlatego dziś podajemy Wam przepis na lemoniadę arbuzową, bo sezon na te owoce jest właśnie w pełni!

Spis treści:

przepis na lemoniadę arbuzową

Lemoniada arbuzowa to świetna alternatywa dla tej wykonanej na bazie cytrusów/ Fot. Freepik

Dlaczego warto jeść arbuzy?

Arbuzy są bogate w witaminę C, A i te z grypy B. Do tego można w nim znaleźć wiele cennych składników mineralnych takich jak magnez, potas, żelazo, a także selen. Owoce te zawierają sporą ilość wody, dlatego działają moczopędnie. Dzięki nim organizm więc szybciej usuwa jej nadmiar, a jednocześnie pozbywa się szkodliwych toksyn. Ponadto arbuz nie obciąża przewodu pokarmowego za to reguluje pracę jelit. Jest też niskokaloryczny, więc mogą go spożywać osoby będące na diecie bez obawy, że zaszkodzi sylwetce. warto zatem znać przepis na lemoniadę arbuzową, bo doskonale sprawdza się ona na gorące dni zapewniając solidną dawkę orzeźwienia.

Czy wiedzieliście, że skórę z arbuza też można jeść? Zobaczcie koniecznie jak można ją przygotować:

Lemoniada arbuzowa – jakie składniki do niej pasują?

Każdy z nas ma inny przepis na lemoniadę arbuzową. Ten pyszny napój można przyrządzić tak, aby był słodki, lekko kwaśny czy nawet pikantny. Wszystko zależy od użytych składników. Dobre połączenia to arbuz z pomarańczą i miętą, limonką i bazylią czy ogórkiem i rozmarynem.

Przepis na lemoniadę arbuzową z melisą

Dziś proponujemy Wam wyjątkowy przepis na domową lemoniadę na bazie arbuza i limonki z dodatkiem melisy. W takim wydaniu smakuje wybornie, a wkomponowana w całość przyprawa pozwala redukować uczucie stresu.

Składniki:

  • 2 kilogramy arbuza
  • 1 litr wody
  • 2 cytryny
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • kilka listków melisy

Wykonanie:

1. Wydrąż miąższ z arbuza i usuń z niego wszystkie pestki.

2. Wyciśnij sok z cytryny.

3. Cząstki arbuz zmiksuj i dodaj do niego sok z cytryny.

4. Całość umieść w wysokim naczyniu z dziubkiem, dodaj cukier i wlej wodę.

5. Do lemoniady dodaj plasterki cytryny i listki melisy (opcjonalnie możesz dodać także kostki lodu).

Gotowe!

lemoniada arbuzowa

Lemoniada z arbuza dobrze komponuje się z aromatycznymi przyprawami/ Fot. Kamal Uddin, Freepik

Zobacz także ciekawe przepisy na arbuzowe lody w tym artykule:

Poszukujesz oryginalnych smaków na lemoniady? Proponujemy spróbować lemoniadę z kolendrą. Oto przepis:

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 1,00 z 5)
loading... zapisuję głos...