Łatwy mazurek wielkanocny

łatwy mazurek wielkanocny

W uproszczeniu – mazurek wielkanocny to po prostu kruche ciasto z ulubioną masą na wierzchu. W zależności od przepisu mazurek można piec tylko raz lub zapiekać po raz drugi z przygotowaną masą. Poniższy przepis na łatwy mazurek wielkanocny  – to propozycja „na skróty” do przygotowania tego tradycyjnego ciasta wielkanocnego w domu. Czy postawisz go wśród jajek wielkanocnych i puszystych drożdżowych bab? Polecamy, aby zachować jako przepisy na Wielkanoc last minute.

Składniki na łatwy mazurek wielkanocny

Składniki na kruche ciasto

  • 350 g przesianej mąki
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 200 g zimnego masła
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 2 żółtka

Składniki na nadzienie

  • 460 g masy kajmakowej o smaku kakaowym Bakalland
  • 50 g suszonych moreli Bakalland
  • 50 g płatków migdałów Bakalland
  • 50 g orzechów włoskich Chandler Bakalland

Sposób wykonania

Przepis na ciasto

Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej cukier puder, szczyptę soli i śmietanę. Następnie zimne maso kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do pozostałych składników. Całość delikatnie siekamy nożem. Do wszystkiego dodajemy żółtka i ponownie delikatnie siekamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy na ok 45. minut do lodówki. Po tym czasie ciasto przekładamy na blachę, wcześniej wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Dokładnie wylepiamy spód. Pieczmy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut, tak aby ciasto miało jasnozłoty kolor. Przed włożeniem możemy posmarować ciasto białkami pozostałymi z jajek.

Przepis na nadzienie

Na wystudzone ciasto, wykładamy masę kajmakową. Następnie mazurek ozdabiamy bakaliami według naszych upodobań – możemy tworzyć fantazyjne wielkanocne wzory. Gotowy mazurek wstawiamy do lodówki.

Zobacz także inne deser – prosto z Włoch:

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (257 głosów, średnia: 4,64 z 5)
zapisuję głos...