Łatwy mazurek wielkanocny
W uproszczeniu – mazurek wielkanocny to po prostu kruche ciasto z ulubioną masą na wierzchu. W zależności od przepisu mazurek można piec tylko raz lub zapiekać po raz drugi z przygotowaną masą. Poniższy przepis na łatwy mazurek wielkanocny – to propozycja „na skróty” do przygotowania tego tradycyjnego ciasta wielkanocnego w domu. Czy postawisz go wśród jajek wielkanocnych i puszystych drożdżowych bab? Polecamy, aby zachować jako przepisy na Wielkanoc last minute.
Składniki na łatwy mazurek wielkanocny
Składniki na kruche ciasto
- 350 g przesianej mąki
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli
- 200 g zimnego masła
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 2 żółtka
Składniki na nadzienie
- 460 g masy kajmakowej o smaku kakaowym Bakalland
- 50 g suszonych moreli Bakalland
- 50 g płatków migdałów Bakalland
- 50 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
Sposób wykonania
Przepis na ciasto
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej cukier puder, szczyptę soli i śmietanę. Następnie zimne maso kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do pozostałych składników. Całość delikatnie siekamy nożem. Do wszystkiego dodajemy żółtka i ponownie delikatnie siekamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy na ok 45. minut do lodówki. Po tym czasie ciasto przekładamy na blachę, wcześniej wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Dokładnie wylepiamy spód. Pieczmy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut, tak aby ciasto miało jasnozłoty kolor. Przed włożeniem możemy posmarować ciasto białkami pozostałymi z jajek.
Przepis na nadzienie
Na wystudzone ciasto, wykładamy masę kajmakową. Następnie mazurek ozdabiamy bakaliami według naszych upodobań – możemy tworzyć fantazyjne wielkanocne wzory. Gotowy mazurek wstawiamy do lodówki.
Zobacz także inne deser – prosto z Włoch: