Łatwa zupa z dyni

Łatwa zupa z dyni

Jesienna, kremowa i… banalnie prosta! Ta zupa z dyni z odrobiną śmietanki i pikantnym akcentem chilli, podawana z drobnym makaronem, rozgrzeje w chłodny dzień. Kapary dodają przyjemnej, wytrawnej nuty, dzięki czemu danie nie jest mdłe mimo łagodnej dyni.

Czas przygotowania: ok. 40 minut
Liczba porcji: 6
Kalorie (na porcję): ~336 kcal (szacunkowo)

Łatwa zupa z dyni

Składniki:

  • Makaron Międzybrodzki nitki – 1 paczka
  • dynia  – ok. 1 ½ kg
  • cebula –  2 średnie szt.
  • kapary z zalewy – 1 łyżka
  • płatki chilli  – ¼  łyżeczki
  • olej – 3 łyżki
  • słodka śmietanka – 100ml
  • woda
  • sól do smaku

Wykonanie:

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, następnie hartujemy w zimnej i odcedzamy.
  2. Obieramy cebulę oraz dynię, kroimy w kostkę i podsmażamy  na oleju na złoty kolor.
  3. Całość podlewamy wodą, tak aby przykryła ona dynię.
  4. Dodajemy płatki chilli, sól i gotujemy do miękkości, uważając przy tym aby dynia się nie rozgotowała.
  5. Połowę zupy miksujemy ze słodką śmietanką i łączymy z pozostałą częścią dyni.
  6. Na koniec dodajemy kapary, całość gotujemy.
  7. Podajemy z makaronem.

 

Fot.-Miedzybrodzki-Makaron---zupa-z-dyni

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (152 głosów, średnia: 4,64 z 5)
loading... zapisuję głos...