Łatwa zupa z dyni

Jesienna, kremowa i… banalnie prosta! Ta zupa z dyni z odrobiną śmietanki i pikantnym akcentem chilli, podawana z drobnym makaronem, rozgrzeje w chłodny dzień. Kapary dodają przyjemnej, wytrawnej nuty, dzięki czemu danie nie jest mdłe mimo łagodnej dyni.
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Liczba porcji: 6
Kalorie (na porcję): ~336 kcal (szacunkowo)
Łatwa zupa z dyni
Składniki:
- Makaron Międzybrodzki nitki – 1 paczka
- dynia – ok. 1 ½ kg
- cebula – 2 średnie szt.
- kapary z zalewy – 1 łyżka
- płatki chilli – ¼ łyżeczki
- olej – 3 łyżki
- słodka śmietanka – 100ml
- woda
- sól do smaku
Wykonanie:
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie, następnie hartujemy w zimnej i odcedzamy.
- Obieramy cebulę oraz dynię, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor.
- Całość podlewamy wodą, tak aby przykryła ona dynię.
- Dodajemy płatki chilli, sól i gotujemy do miękkości, uważając przy tym aby dynia się nie rozgotowała.
- Połowę zupy miksujemy ze słodką śmietanką i łączymy z pozostałą częścią dyni.
- Na koniec dodajemy kapary, całość gotujemy.
- Podajemy z makaronem.



(152 głosów, średnia: 4,64 z 5)