Przepis na: Łatwa zupa z dyni
Składniki na danie – Łatwa zupa z dyni:
- Makaron Międzybrodzki nitki – 1 paczka
- dynia – ok. 1 ½ kg
- cebula – 2 średnie szt.
- kapary z zalewy – 1 łyżka
- płatki chilli – ¼ łyżeczki
- olej – 3 łyżki
- słodka śmietanka – 100ml
- woda
- sól do smaku
Wykonanie:
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie, następnie hartujemy w zimnej i odcedzamy.
- Obieramy cebulę oraz dynię, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor.
- Całość podlewamy wodą, tak aby przykryła ona dynię.
- Dodajemy płatki chilli, sól i gotujemy do miękkości, uważając przy tym aby dynia się nie rozgotowała.
- Połowę zupy miksujemy ze słodką śmietanką i łączymy z pozostałą częścią dyni.
- Na koniec dodajemy kapary, całość gotujemy.
- Podajemy z makaronem.