Przepis na: Łatwa i szybka zimna zupa z awokado
Zupa z awokado to przepis autorstwa Marco Ghia – Szefa warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i eksperta kuchni włoskiej
Czas przygotowania: 25 minut
Poziom: średni
Składniki na: Łatwa i szybka zimna zupa z awokado
- 4 ogórki, obrane, bez nasion i posiekane
- 2 awokado, obrane i pokrojone na kawałki
- garść natki pietruszki
- garść świeżych liści mięty
- 1 mała cebula, posiekana
- sok z cytryny
- 250 g jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu
- 200 g zimnej wody
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umyj i osusz warzywa i zioła. Obierz ogórki, awokado oraz cebulę. Wszystkie składniki umieść w malakserze i miksuj do uzyskania gładkiego kremu. Trzymając robota włączonego, powoli wlewaj wodę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Dodaj sól i pieprz do smaku. Schłodź w lodówce przez co najmniej pół godziny przed podaniem.