Przepis na: Krupnik z kaszy jaglanej
Składniki na danie – Krupnik z kaszy jaglanej:
- – 1,7 l wywaru z mięsa i warzyw,
- – Bulion grzybowy Knorr,
- – Przyprawa w płynie Delikat Knorr,
- – 3 sztuki prawdziwków lub kozaków,
- – 15 dag kaszy jaglanej,
- – 6 dag makaronu muszelki,
- – 1 cebula,
- – pół szklanki śmietany,
- – pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Kaszę przelej gorącą wodą i opłucz. W następnej kolejności zalej ją częścią wywaru i gotuj na niewielkim ogniu.
- W reszcie wywaru ugotuj makaron.
- Cebulę obierz, drobno pokrój i usmaż. Dodaj do niej pokrojone w paski grzyby. Duś, aż grzyby staną się miękkie.
- Połącz kaszę, makaron, kostkę Bulionu grzybowego Knorr, cebulę, grzyby oraz śmietanę.
- Gotuj kilka minut. Na koniec dopraw potrawę przyprawą w płynie Delikat Knorr. Zupę serwuj tuż po przyrządzeniu.
Komentarze
Idealny na zimowe dni.
pyszne 🙂
Taki lepszy ten krupnik, bo z grzybami i kasza z makaronem. Na bogato.
Brzmi smacznie. Nigdy nie jadłam krupniku ze śmietaną – warto spróbować 🙂
Krupnik z makaronem? – niespotykane połączenie, ale czemu nie.Ja jeszcze do krupnika dodaje dużo zielonej pietruszki.
Także zastanawiałyśmy się nad tym makaronem – całe życie krupnik był z ziemniakami. A co do pietruszki – zdecydowanie tak – im więcej tym lepiej
Z kaszą jaglaną nie jadłam krupniku, wolę z pęczakiem.
Nie jadłam nigdy krupniku z kaszą jaglaną, ale fajnie próbować coś nowego.
Uwielbiam tę zupę, w ogóle krupnik z każdą kaszą.
Wypróbowałam ten przepis i rodzinka jest zachwycona 🙂
Nieco intrygujący, ale ciekawy przepis 🙂
Pyszności, zrobiłabym bez grzybków, aby maluch zjadł:)
Taki lubię. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.