Przepis na: Krewetki w sosie z pomidorów i białego wina
Składniki na danie – Krewetki w sosie z pomidorów i białego wina:
- 400 g całych krewetek w pancerzykach
- 150 ml białego, wytrawnego wina
- 4 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
- 40 ml oliwy z oliwek
- 3 duże świeże pomidory
- sól i świeżo mielony pieprz, do smaku
- pietruszka, posiekana, do posypania
- świeże pieczywo
Przygotowanie:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić z grubsza. W małym garnuszku rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić pomidory, doprawić solą i pierzem. Gotować przez 10 – 15 minut, aż woda odparuje
i otrzymamy dość gęsty sos pomidorowy. Odstawić. Na dużej patelni rozgrzać pozostałą oliwę, dodać czosnek, smażyć chwilę, aż się zeszkli. Dodać krewetki (w całości, w pancerzykach), smażyć na dużym ogniu przez ok. 5 minut, po czym dodać pozostałe składniki: przygotowany wcześniej sos pomidorowy i białe wino. Gotować całość na średnim ogniu
ok. 10 minut. Przełożyć krewetki wraz z sosem do misek, posypać natką pietruszki. Podawać gorące, ze świeżym pieczywem.
Smacznego!
Przepis pochodzi ze strony www.electrolux.pl/gotujzpara, a jego autorką jest Natalia Rusinowska, prowadząca blog zmyslowoprzezswiat.blogspot.com.