Przepis na: Krewetki marynowane w czerwonym curry

Krewetki marynowane w czerwonym curry

Składniki na danie – Krewetki marynowane w czerwonym curry:

  • 1 puszka (400g) mleka kokosowego
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • ½ czerwonej cebuli, drobno posiekanej
  • 25g świeżych liści kolendry
  • Sok z 1 limonki
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • Sól iI świeżo mielony pieprz
  • 900g krewetek, z ogonkami

Przygotowanie:

  1. Nagrzej grill. Połącz mleko kokosowe, pastę curry, cebulę, kolendrę, sok z limonki I olej w dużej misce. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj krewetki i wymieszaj. Przykryj naczynie i pozostaw do marynowania w temperaturze pokojowej na 20 minut.
  2. Wyjmij krewetki i grilluj przez około 2 minuty po każdej ze stron. Podawaj na brązowych torebkach papierowych.

Przepis autorstwa Bobby Flay – kuchnia Polsat Food Network

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (121 głosów, średnia: 4,53 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  5 listopada 2014 11:35

    Nie idą mi krewetki.

    Odpowiedz
  2. lilkawodna  5 listopada 2014 12:24

    Ja też nie lubię.

    Odpowiedz
  3. bbo  5 listopada 2014 20:14

    Ja bardzo lubię! Ale czerwone carry? Ja jestem prawdziwą kuchenna analfabetką…

    Odpowiedz
  4. Sylwia  25 lutego 2015 09:52

    ponoć krewetki bardzo śmierdzą przy gotowaniu.

    Odpowiedz
  5. adamorek  15 kwietnia 2016 19:05

    wspaniałe danie

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany