Przepis na: Krem z pieczonej dyni z pestkami i TABASCO
Składniki na danie – Krem z pieczonej dyni z pestkami i TABASCO:
- Kawałek ulubionej dyni (np. piżmowa lub melonowa)
- 1 biała cebula
- 1 duży ziemniak
- Kawałek masła
- 2-3 ząbki czosnku
- Kilka łyżek kwaśnej śmietany
- Kilka łyżek słodkiej śmietanki 30 %
- Garść pestek z dyni
- Sos TABASCO®
- Kilka gałązek świeżego tymianku
- Kilka listków szałwii
- Łyżka cukru
- Oliwa
- Sól
- Czarny pieprz
- 1 l warzywnego bulionu
Wykonanie:
Dynię przekrój na mniejsze kawałki, oczyść z pestek, odłóż jeden kawałek. Pozostałe ułóż na blasze i przypraw odrobiną soli. Na wierzch każdego kawałka ułóż kilka plasterków czosnku i gałązki tymianku. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz do momentu, aż dynia będzie miękka. Po upieczeniu wydrąż łyżką cały miąższ. W rondlu rozgrzej masło. Zeszklij na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodaj upieczony miąższ dyni. Chwilę smaż razem, a następnie zalej całość bulionem warzywnym. Wrzuć pokrojonego w kawałki obranego ziemniaka. Wszystko razem gotuj około 20-30 minut. Wlej słodką śmietankę i zmiksuj całość. Przypraw do smaku solą, czarnym pieprzem i kilkoma kroplami sosu TABASCO®. Na suchej patelni upraż pestki z dyni. W niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy podsmaż na chrupko listki szałwii. Odłożony kawałek dyni obierz ze skórki, miąższ pokrój w cienkie paski. Na patelni rozgrzej cukier (po rozpuszczeniu powinien zacząć delikatnie brązowieć), wrzuć paski dyni i chwilę smaż. Gorącą zupę rozlej do miseczek. Na każdą porcję połóż łyżkę kwaśnej śmietany, prażone pestki dyni, liski szałwii i paski karmelizowanej w cukrze dyni.
Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego, znanego kucharza i dziennikarza kulinarnego, prowadzącego kulinarny program TOP Chef. Miłośnik polskiej kuchni i naturalnych składników, proponuje wykorzystanie sosów Kikkoman oraz TABASCO® w rodzimej kuchni.
Wiem, że dynia jest zdrowa, ale nie lubię i się nie przekonam.
Ja nigdy nie jadłam, ale po komentarzu bbo już nie mam ochoty próbować.
Nie chciałam nikogo zniechęcać. W końcu każdy ma inny smak i może Ty polubisz 🙂
doskonały kremik
Nie jadłam takiej. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.
Ale na pewno jest bardzo smaczna.No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.