Przepis na: Krem z pieczonej dyni z pestkami i TABASCO

zupa_dyniowa

Składniki na danie – Krem z pieczonej dyni z pestkami  i TABASCO:

  • Kawałek ulubionej dyni (np. piżmowa lub melonowa)
  • 1 biała cebula
  • 1 duży ziemniak
  • Kawałek masła
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Kilka łyżek kwaśnej śmietany
  • Kilka łyżek słodkiej śmietanki 30 %
  • Garść pestek z dyni
  • Sos TABASCO®
  • Kilka gałązek świeżego tymianku
  • Kilka listków szałwii
  • Łyżka cukru
  • Oliwa
  • Sól
  • Czarny pieprz
  • 1 l warzywnego bulionu

 

Wykonanie:

Dynię przekrój na mniejsze kawałki, oczyść z pestek, odłóż jeden kawałek. Pozostałe ułóż na blasze i przypraw odrobiną soli. Na wierzch każdego kawałka ułóż kilka plasterków czosnku i gałązki tymianku. Wstaw do nagrzanego  do 180 stopni piekarnika i piecz do momentu, aż dynia będzie miękka. Po upieczeniu wydrąż łyżką cały miąższ. W rondlu rozgrzej masło. Zeszklij na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodaj upieczony miąższ dyni. Chwilę smaż razem, a następnie zalej całość bulionem warzywnym. Wrzuć pokrojonego w kawałki obranego ziemniaka. Wszystko razem gotuj około 20-30 minut. Wlej słodką śmietankę i zmiksuj całość. Przypraw do smaku solą, czarnym pieprzem i kilkoma kroplami sosu TABASCO®. Na suchej patelni upraż pestki z dyni. W niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy podsmaż na chrupko listki szałwii.  Odłożony kawałek dyni obierz ze skórki, miąższ pokrój w cienkie paski. Na patelni rozgrzej cukier (po rozpuszczeniu powinien zacząć delikatnie brązowieć), wrzuć paski dyni i chwilę smaż. Gorącą zupę rozlej do miseczek. Na każdą porcję połóż łyżkę kwaśnej śmietany, prażone pestki dyni, liski szałwii i paski karmelizowanej w cukrze dyni.

 

 

Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego, znanego kucharza i dziennikarza kulinarnego, prowadzącego kulinarny program TOP Chef. Miłośnik polskiej kuchni i naturalnych składników, proponuje wykorzystanie sosów Kikkoman oraz TABASCO® w rodzimej kuchni.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (140 głosów, średnia: 4,79 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. bbo  24 września 2014 12:29

    Wiem, że dynia jest zdrowa, ale nie lubię i się nie przekonam.

    Odpowiedz
  2. lilkawodna  24 września 2014 13:22

    Ja nigdy nie jadłam, ale po komentarzu bbo już nie mam ochoty próbować.

    Odpowiedz
    • bbo  25 września 2014 14:24

      Nie chciałam nikogo zniechęcać. W końcu każdy ma inny smak i może Ty polubisz 🙂

      Odpowiedz
  3. marcia7  15 sierpnia 2016 19:53

    doskonały kremik

    Odpowiedz
  4. stokrotkapolna  8 kwietnia 2017 07:34

    Nie jadłam takiej. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.

    Odpowiedz
  5. stokrotkapolna  8 kwietnia 2017 07:36

    Ale na pewno jest bardzo smaczna.No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany