Krem z pieczonej dyni z pestkami i TABASCO

zupa_dyniowa

To krem, który pachnie jesienią od pierwszej łyżki: słodycz pieczonej dyni podbita czosnkiem i tymiankiem, jedwabista baza ze śmietanki i lekki pazur kilku kropli TABASCO®. Chrupiące, uprażone pestki dodają tekstury, a smażone na oliwie listki szałwii wnoszą ziołową nutę jak z włoskiej trattorii. Całość wieńczą cienkie paski karmelizowanej dyni – mały detal, który robi wielkie wrażenie przy podaniu. Ten krem jest sycący, rozgrzewający i bardzo prosty: najpierw pieczesz dynię, potem krótko gotujesz z bulionem i miksujesz na gładko. Sprawdzi się na szybki domowy obiad, elegancką kolację dla gości i jako baza do zabawy dodatkami. Wybierz ulubioną odmianę dyni (piżmowa lub melonowa), dopraw ostrością pod swój smak i podaj od razu – najlepiej z łyżką kwaśnej śmietany, garścią pestek i chrupiącą szałwią.

Przepis na krem z pieczonej dyni z pestkami  i TABASCO

Porcje: 4 (duże) lub 5 (średnich)
Czas przygotowania: ok. 70–85 min (w tym ok. 25 min pracy własnej; reszta to pieczenie i gotowanie)

Kalorie: ~320–360 kcal na porcję (przy 4 porcjach; przy 5 porcjach ~260–290 kcal)

Składniki:

  • Kawałek ulubionej dyni (np. piżmowa lub melonowa)
  • 1 biała cebula
  • 1 duży ziemniak
  • Kawałek masła
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Kilka łyżek kwaśnej śmietany
  • Kilka łyżek słodkiej śmietanki 30 %
  • Garść pestek z dyni
  • Sos TABASCO®
  • Kilka gałązek świeżego tymianku
  • Kilka listków szałwii
  • Łyżka cukru
  • Oliwa
  • Sól
  • Czarny pieprz
  • 1 l warzywnego bulionu

Wykonanie:

  1. Dynię przekrój na mniejsze kawałki, oczyść z pestek, odłóż jeden kawałek.
  2. Pozostałe ułóż na blasze i przypraw odrobiną soli.
  3. Na wierzch każdego kawałka ułóż kilka plasterków czosnku i gałązki tymianku.
  4. Wstaw do nagrzanego  do 180 stopni piekarnika i piecz do momentu, aż dynia będzie miękka.
  5. Po upieczeniu wydrąż łyżką cały miąższ.
  6. W rondlu rozgrzej masło. Zeszklij na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodaj upieczony miąższ dyni. Chwilę smaż razem, a następnie zalej całość bulionem warzywnym. Wrzuć pokrojonego w kawałki obranego ziemniaka.
  7. Wszystko razem gotuj około 20-30 minut.
  8. Wlej słodką śmietankę i zmiksuj całość. Przypraw do smaku solą, czarnym pieprzem i kilkoma kroplami sosu TABASCO®.
  9. Na suchej patelni upraż pestki z dyni.
  10. W niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy podsmaż na chrupko listki szałwii.
  11. Odłożony kawałek dyni obierz ze skórki, miąższ pokrój w cienkie paski.
  12. Na patelni rozgrzej cukier (po rozpuszczeniu powinien zacząć delikatnie brązowieć), wrzuć paski dyni i chwilę smaż.
  13. Gorącą zupę rozlej do miseczek.
  14. Na każdą porcję połóż łyżkę kwaśnej śmietany, prażone pestki dyni, liski szałwii i paski karmelizowanej w cukrze dyni.

Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego, znanego kucharza i dziennikarza kulinarnego, prowadzącego kulinarny program TOP Chef. Miłośnik polskiej kuchni i naturalnych składników, proponuje wykorzystanie sosów Kikkoman oraz TABASCO® w rodzimej kuchni.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (195 głosów, średnia: 4,62 z 5)
loading... zapisuję głos...