Przepis na: Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Przepis pochodzi z  Strefa Restauracja & Bar w Warszawie. Oto, co o kasztanach jadalnych dodaje Jarosław Walczyk – szef kuchni tej restauracji.

Kasztany możemy podawać na wiele sposobów. Pieczone w smaku przypominają dynię Hokkaido. Można je jeść zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej – pieczone albo gotowane w wodzie. Należy pamiętać jednak, że wcześniej należy naciąć skórkę owocu. W innym razie wybuchnie nam w piekarniku. Owoce kasztana jadalnego oprócz unikalnego smaku, są także bardzo zdrowe. Stanowią dobre źródło energii i są sycące. Mąka z kasztanów może być dobrym zamiennikiem mąki zbożowej, gdyż nie zawiera glutenu i nie wywołuje przykrych następstw – dodaje.   

Przepis na 4 porcje.

Składniki na danie – Krem z kiszonych ogórków z kasztanami:

5 dużych kiszonych ogórków

100 g kasztanów jadalnych

1 cebula

2 ziemniaki

1,5 litra bulionu warzywnego

0,5 szklanki śmietany36%

1/6 szklanki białego wina

przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz biały, sól,

oliwa

Sposób przygotowania:

Cebulę obierz, przekrój wzdłuż i pokrój w półksiężyce. Ziemniaka umyj, obierz i pokrój w kostkę. W kostkę pokrój również ogórki. W garnku na 2 łyżkach oliwy zeszklij cebulę dodaj ogórki i zalej bulinem. Gotuj pod przykryciem 30 min. Ziemniaki ugotuj do miękkości i odparuj. Dodaj do ogórków i zmiksuj blenderem i przypraw gałką muszkatołową, pieprzem białym, solą.

Następnie obierz kasztany, lekko podgrzej w oddzielnym garnku, a potem zmiksuj. Dopraw śmietaną, solą, pieprzem białym i winem. Zupę podać z knelem z kasztanów.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (206 głosów, średnia: 4,61 z 5)
zapisuję głos...