Przepis na: Krem z kiszonych ogórków z kasztanami
Przepis pochodzi z Strefa Restauracja & Bar w Warszawie. Oto, co o kasztanach jadalnych dodaje Jarosław Walczyk – szef kuchni tej restauracji.
Kasztany możemy podawać na wiele sposobów. Pieczone w smaku przypominają dynię Hokkaido. Można je jeść zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej – pieczone albo gotowane w wodzie. Należy pamiętać jednak, że wcześniej należy naciąć skórkę owocu. W innym razie wybuchnie nam w piekarniku. Owoce kasztana jadalnego oprócz unikalnego smaku, są także bardzo zdrowe. Stanowią dobre źródło energii i są sycące. Mąka z kasztanów może być dobrym zamiennikiem mąki zbożowej, gdyż nie zawiera glutenu i nie wywołuje przykrych następstw – dodaje.
Przepis na 4 porcje.
Składniki na danie – Krem z kiszonych ogórków z kasztanami:
5 dużych kiszonych ogórków
100 g kasztanów jadalnych
1 cebula
2 ziemniaki
1,5 litra bulionu warzywnego
0,5 szklanki śmietany36%
1/6 szklanki białego wina
przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz biały, sól,
oliwa
Sposób przygotowania:
Cebulę obierz, przekrój wzdłuż i pokrój w półksiężyce. Ziemniaka umyj, obierz i pokrój w kostkę. W kostkę pokrój również ogórki. W garnku na 2 łyżkach oliwy zeszklij cebulę dodaj ogórki i zalej bulinem. Gotuj pod przykryciem 30 min. Ziemniaki ugotuj do miękkości i odparuj. Dodaj do ogórków i zmiksuj blenderem i przypraw gałką muszkatołową, pieprzem białym, solą.
Następnie obierz kasztany, lekko podgrzej w oddzielnym garnku, a potem zmiksuj. Dopraw śmietaną, solą, pieprzem białym i winem. Zupę podać z knelem z kasztanów.
Nawet nie potrafię sobie wyobrazić tego smaku…
Ja też, choć znam smak kasztanów jadalnych.
Chciałabym posmakować kasztana.
wygląda ładnie ale czy tak smakuje?
Nie jadlam jeszcze kasztanow
Ja też nigdy nie jadłam kasztanów. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.