Przepis na: Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Przepis pochodzi z  Strefa Restauracja & Bar w Warszawie. Oto, co o kasztanach jadalnych dodaje Jarosław Walczyk – szef kuchni tej restauracji.

Kasztany możemy podawać na wiele sposobów. Pieczone w smaku przypominają dynię Hokkaido. Można je jeść zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej – pieczone albo gotowane w wodzie. Należy pamiętać jednak, że wcześniej należy naciąć skórkę owocu. W innym razie wybuchnie nam w piekarniku. Owoce kasztana jadalnego oprócz unikalnego smaku, są także bardzo zdrowe. Stanowią dobre źródło energii i są sycące. Mąka z kasztanów może być dobrym zamiennikiem mąki zbożowej, gdyż nie zawiera glutenu i nie wywołuje przykrych następstw – dodaje.   

Przepis na 4 porcje.

Składniki na danie – Krem z kiszonych ogórków z kasztanami:

5 dużych kiszonych ogórków

100 g kasztanów jadalnych

1 cebula

2 ziemniaki

1,5 litra bulionu warzywnego

0,5 szklanki śmietany36%

1/6 szklanki białego wina

przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz biały, sól,

oliwa

Sposób przygotowania:

Cebulę obierz, przekrój wzdłuż i pokrój w półksiężyce. Ziemniaka umyj, obierz i pokrój w kostkę. W kostkę pokrój również ogórki. W garnku na 2 łyżkach oliwy zeszklij cebulę dodaj ogórki i zalej bulinem. Gotuj pod przykryciem 30 min. Ziemniaki ugotuj do miękkości i odparuj. Dodaj do ogórków i zmiksuj blenderem i przypraw gałką muszkatołową, pieprzem białym, solą.

Następnie obierz kasztany, lekko podgrzej w oddzielnym garnku, a potem zmiksuj. Dopraw śmietaną, solą, pieprzem białym i winem. Zupę podać z knelem z kasztanów.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (128 głosów, średnia: 4,74 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. bbo  20 października 2014 09:58

    Nawet nie potrafię sobie wyobrazić tego smaku…

    Odpowiedz
  2. martucha180  20 października 2014 11:44

    Ja też, choć znam smak kasztanów jadalnych.

    Odpowiedz
  3. lilkawodna  20 października 2014 18:25

    Chciałabym posmakować kasztana.

    Odpowiedz
  4. Sylwia  24 lutego 2015 16:10

    wygląda ładnie ale czy tak smakuje?

    Odpowiedz
  5. magella87  15 marca 2015 17:19

    Nie jadlam jeszcze kasztanow

    Odpowiedz
  6. stokrotkapolna  8 kwietnia 2017 07:41

    Ja też nigdy nie jadłam kasztanów. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany