Przepis na: Krem z kiszonych ogórków z kasztanami
Przepis pochodzi z Strefa Restauracja & Bar w Warszawie. Oto, co o kasztanach jadalnych dodaje Jarosław Walczyk – szef kuchni tej restauracji.
Kasztany możemy podawać na wiele sposobów. Pieczone w smaku przypominają dynię Hokkaido. Można je jeść zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej – pieczone albo gotowane w wodzie. Należy pamiętać jednak, że wcześniej należy naciąć skórkę owocu. W innym razie wybuchnie nam w piekarniku. Owoce kasztana jadalnego oprócz unikalnego smaku, są także bardzo zdrowe. Stanowią dobre źródło energii i są sycące. Mąka z kasztanów może być dobrym zamiennikiem mąki zbożowej, gdyż nie zawiera glutenu i nie wywołuje przykrych następstw – dodaje.
Przepis na 4 porcje.
Składniki na danie – Krem z kiszonych ogórków z kasztanami:
5 dużych kiszonych ogórków
100 g kasztanów jadalnych
1 cebula
2 ziemniaki
1,5 litra bulionu warzywnego
0,5 szklanki śmietany36%
1/6 szklanki białego wina
przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz biały, sól,
oliwa
Sposób przygotowania:
Cebulę obierz, przekrój wzdłuż i pokrój w półksiężyce. Ziemniaka umyj, obierz i pokrój w kostkę. W kostkę pokrój również ogórki. W garnku na 2 łyżkach oliwy zeszklij cebulę dodaj ogórki i zalej bulinem. Gotuj pod przykryciem 30 min. Ziemniaki ugotuj do miękkości i odparuj. Dodaj do ogórków i zmiksuj blenderem i przypraw gałką muszkatołową, pieprzem białym, solą.
Następnie obierz kasztany, lekko podgrzej w oddzielnym garnku, a potem zmiksuj. Dopraw śmietaną, solą, pieprzem białym i winem. Zupę podać z knelem z kasztanów.