Przepis na: Krem z dyni z mlekiem kokosowym
Składniki na danie – Krem z dyni z mlekiem kokosowym:
- 1 kg upieczonej dyni piżmowej
- 1 l mleka kokosowego
- 2 kostki rosołowe Rosół z kury Knorr
- 10 g świeżego imbiru
- 5 listków limonki kafir
- 10 szt. trawy cytrynowej
- 2 łyżki zielonego tajskiego curry
- 1 kawałek galangalu
- 2 ząbki czosnku
- 1 strąk czerwonej ostrej papryki chili
- 3 średniej wielkości cebule
- Tłuszcz roślinny do smażenia
- 8 małży
- 8 krewetek
- 100 g kiełków
- 1 pęczek natki kolendry
- 50 ml oleju z dyni
Sposób przygotowania:
- W garnku na rozgrzanym tłuszczu zeszklij rozdrobnioną cebulę, dodaj starty imbir, czosnek, posiekane chili. Całość smaż chwilę.
- Dodaj upieczoną dynię, mleko kokosowe, dwa całe kawałki trawy cytrynowej, kawałek galangalu. Zupę gotuj około 10 min., po czym dodaj kostki rosołowe Knorr, które idealnie doprawią zupę.
- Zupę zmiksuj dokładnie i przecedź przez drobne sito, dodaj liście cytrynowe i jeszcze raz zagotuj.