Krem z dyni z mlekiem kokosowym

Krem-z-dyni-z-mlekiem-kokosowym

Krem z dyni z mlekiem kokosowym (tajski akcent, sycący i rozgrzewający)

Jeśli lubisz aksamitne zupy-kremy, a przy tym ciągnie Cię w kierunku tajskich nut — ten przepis to strzał w dziesiątkę. Upieczona dynia piżmowa daje naturalną słodycz i gładką strukturę, mleko kokosowe odpowiada za kremowość, a trio imbir–trawa cytrynowa–galangal wnosi świeżą, cytrusowo-korzenną ostrość. Liście limonki podbijają aromat, zielona pasta curry dodaje charakteru, a na końcu pojawia się kontrast faktur: chrupiące kiełki, ziołowa kolendra i delikatne owoce morza. Kilka łyżek oleju z dyni spina całość orzechowym finiszem. To zupa, która sprawdzi się jako sycący obiad w chłodny dzień, ale też jako efektowny starter na kolację ze znajomymi.

Czas, porcje i kaloryczność

Czas przygotowania (bez pieczenia dyni): ok. 30 minut
(szklenie cebuli 5 min, gotowanie 10 min, miksowanie/przecieranie i końcowe zagotowanie 10–15 min)
Jeśli dynię trzeba dopiero upiec: dodaj ~40 minut.

Liczba porcji: 4 duże miski (dopasowane do 8 małży i 8 krewetek — po 2 szt. każdego na porcję)

Kalorie (szacunek): Całość: ~3125 kcal – Na porcję (4 porcje): ~780 kcal/porcję

Przepis na Krem z dyni z mlekiem kokosowym

Składniki:

  • 1 kg upieczonej dyni piżmowej
  • 1 l mleka kokosowego
  • 2 kostki rosołowe Rosół z kury Knorr
  • 10 g świeżego imbiru
  • 5 listków limonki kafir
  • 10 szt.  trawy cytrynowej
  • 2 łyżki zielonego tajskiego curry
  • 1 kawałek galangalu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 strąk czerwonej ostrej papryki chili
  • 3 średniej wielkości cebule
  • Tłuszcz roślinny do smażenia
  • 8 małży
  • 8 krewetek
  • 100 g kiełków
  • 1 pęczek natki kolendry
  • 50 ml oleju z dyni

Sposób przygotowania:

  1. W garnku na rozgrzanym tłuszczu zeszklij rozdrobnioną cebulę, dodaj starty imbir, czosnek, posiekane chili. Całość smaż chwilę.
  2. Dodaj upieczoną dynię, mleko kokosowe, dwa całe kawałki trawy cytrynowej, kawałek galangalu. Zupę gotuj około 10 min., po czym dodaj kostki rosołowe Knorr, które idealnie doprawią zupę.
  3. Zupę zmiksuj dokładnie i przecedź przez drobne sito, dodaj liście cytrynowe i jeszcze raz zagotuj.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (215 głosów, średnia: 4,19 z 5)
loading... zapisuję głos...