Krem z dyni z mlekiem kokosowym

Krem z dyni z mlekiem kokosowym (tajski akcent, sycący i rozgrzewający)
Jeśli lubisz aksamitne zupy-kremy, a przy tym ciągnie Cię w kierunku tajskich nut — ten przepis to strzał w dziesiątkę. Upieczona dynia piżmowa daje naturalną słodycz i gładką strukturę, mleko kokosowe odpowiada za kremowość, a trio imbir–trawa cytrynowa–galangal wnosi świeżą, cytrusowo-korzenną ostrość. Liście limonki podbijają aromat, zielona pasta curry dodaje charakteru, a na końcu pojawia się kontrast faktur: chrupiące kiełki, ziołowa kolendra i delikatne owoce morza. Kilka łyżek oleju z dyni spina całość orzechowym finiszem. To zupa, która sprawdzi się jako sycący obiad w chłodny dzień, ale też jako efektowny starter na kolację ze znajomymi.
Czas, porcje i kaloryczność
Czas przygotowania (bez pieczenia dyni): ok. 30 minut
(szklenie cebuli 5 min, gotowanie 10 min, miksowanie/przecieranie i końcowe zagotowanie 10–15 min)
Jeśli dynię trzeba dopiero upiec: dodaj ~40 minut.
Liczba porcji: 4 duże miski (dopasowane do 8 małży i 8 krewetek — po 2 szt. każdego na porcję)
Kalorie (szacunek): Całość: ~3125 kcal – Na porcję (4 porcje): ~780 kcal/porcję
Przepis na Krem z dyni z mlekiem kokosowym
Składniki:
- 1 kg upieczonej dyni piżmowej
- 1 l mleka kokosowego
- 2 kostki rosołowe Rosół z kury Knorr
- 10 g świeżego imbiru
- 5 listków limonki kafir
- 10 szt. trawy cytrynowej
- 2 łyżki zielonego tajskiego curry
- 1 kawałek galangalu
- 2 ząbki czosnku
- 1 strąk czerwonej ostrej papryki chili
- 3 średniej wielkości cebule
- Tłuszcz roślinny do smażenia
- 8 małży
- 8 krewetek
- 100 g kiełków
- 1 pęczek natki kolendry
- 50 ml oleju z dyni
Sposób przygotowania:
- W garnku na rozgrzanym tłuszczu zeszklij rozdrobnioną cebulę, dodaj starty imbir, czosnek, posiekane chili. Całość smaż chwilę.
- Dodaj upieczoną dynię, mleko kokosowe, dwa całe kawałki trawy cytrynowej, kawałek galangalu. Zupę gotuj około 10 min., po czym dodaj kostki rosołowe Knorr, które idealnie doprawią zupę.
- Zupę zmiksuj dokładnie i przecedź przez drobne sito, dodaj liście cytrynowe i jeszcze raz zagotuj.


(215 głosów, średnia: 4,19 z 5)