Kokosowe ciasto kremowe Miss Kay
Poniżej propozycja Kay Robertson znanej z serialu kanału HISTORY „Dynastia kaczorów” (premierowe odcinki: wtorki 22:00) na kokosowe ciasto kremowe.
Kokosowe ciasto kremowe Miss Kay
Warto sięgnąć po kokos, jeśli szukamy słodkiego i wyrazistego smaku. Owoc ten jest unikalny, przywodzi na myśl ciepłe kraje, relaks i zabawę, a od wielu lat wykorzystuje się jego zalety w sztuce kulinarnej. Dodaje się go nie tylko do ciast i ciasteczek, ale także potraw mięsnych. Można uzyskać dzięki temu niespotykane wcześniej efekty smakowe. Oto propozycja Kay Robertson znanej z serialu kanału HISTORY „Dynastia kaczorów”.
Składniki
Nadzienie
- 250g masła lub margaryny
- 200-250g cukru
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1,3 litra mleka Pet
- 1 opakowanie wiórek kokosowych (250g)
- 6 dużych jaj
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 spody z kruchego ciasta
Beza
- 6 białek z dużych jaj
- 1 szklanka cukru (155g)
- 1-6 łyżeczek ekstraktu z wanilii
Przygotowanie nadzienia do ciasta:
- Na wolnym ogniu ugotuj wodę, w której rozpuść masło. Dodaj cukier, mąkę oraz sól. Wlej do garnka wcześniej przygotowane mleko. Gotuj wszystko dopóki masa nie zesztywnieje. Może to zająć nawet 30 minut.
- Gdy masa będzie się gotować, w przygotowanej czystej misce wymieszaj powoli żółtka. Dzięki temu będą one się wolniej gotować. Dodaj je następnie do garnka do gotującej się masy. Zwiększ ogień, mieszaj i gotuj przez około minutę.
- Zdejmij naczynie z ognia. Dodaj ekstrakt z wanilii oraz wiórki kokosowe (nie zapomnij odsypać 1 filiżanki na posypkę). Przygotowaną masę przelej do przygotowanych wcześniej spodów z kruchego ciasta.
Przygotowanie bezy:
Rozgrzej piekarnik do około 140 stopni. Oddzielone białko od żółtek ubij mikserem albo blenderem przez około 3-4 minuty, aż uzyskasz sztywną pianę. Ewentualnie można wcześniej dodać szczyptę soli, by szybciej osiągnąć pożądany przez nas efekt. W trakcie miksowania dodawaj powoli do białek ekstrakt z wanilii oraz cukier. Gdy masa na bezę będzie już gotowa, ułóż ją równomiernie na cieście. Włóż ciasto ponownie do piekarnika i pozostaw na około 30 sekund dopóki bezy nie zbrązowieją. Na końcu posyp wszystko wiórkami kokosowymi.