Przepis na: Hummus z aromatyczną kolendrą

hummus-1

Porcje: 4

Czas: 10 min plus ewentualny czas na gotowanie ciecierzycy

Składniki na: Hummus z aromatyczną kolendrą

  • 2 puszki ciecierzycy lub 50 dkg ugotowanej ciecierzycy
  • 3 łyżki pasty sezamowej (Tahini)
  • 3 szczypty mielonego kuminu
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • pół szklanki zimnej wody
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • pół pęczka kolendry
  • 3 ząbki czosnku
  • sól do smaku

hummus-2

Przygotownie:

Do naczynia, w którym będziemy blendować, przekładamy: ciecierzycę, oliwę z oliwek, pastę sezamową, swieżo wyciśnięty sok z cytryny, kolendrę, czosnek pokrojony w części. Wlewamy połowę wody. Składniki blendujemy na jednolitą masę. Jeśli masa jest za gęsta dolewamy wodę do momentu uzyskania idealnej konsystencji. Dodajemy sól do smaku i dalej blendujemy. Tak przygotowany hummus przekładamy do miseczek, polewamy oliwą z oliwek, posypujemy kuminem i listkami kolendry. Podajemy jako dodatek do pieczywa lub dań.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (208 głosów, średnia: 4,68 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  29 lipca 2015 13:14

    Bardzo chętnie bym spróbowała.

    Odpowiedz
  2. martucha180  29 lipca 2015 15:03

    Raczej nie zrobię, brak wielu składników.

    Odpowiedz
  3. Żanett  29 lipca 2015 15:54

    Mniam 🙂

    Odpowiedz
  4. macierzanka  29 lipca 2015 16:55

    Bardzo lubię hummus i często robię.

    Odpowiedz
  5. Jaworka  29 lipca 2015 19:44

    Po raz pierwszy nie wiem czy się zdecyduję jakoś tak mi nie podchodzi

    Odpowiedz
  6. Gocha  29 lipca 2015 21:13

    Chyba by mi nie smakowało

    Odpowiedz
  7. bbo  30 lipca 2015 11:27

    Nigdy nie jadłam i trudno powiedzieć czy przypadnie mi do gustu…

    Odpowiedz
  8. Patriszia  30 lipca 2015 14:52

    Nigdy nie jadłam, ale chciałabym spróbować.

    Odpowiedz
  9. luko  31 lipca 2015 12:06

    Uwielbiam humus, nie lubię przygotowywać 🙁

    Odpowiedz
  10. Anita  22 sierpnia 2015 17:03

    nie znam tego smaku 😉

    Odpowiedz
  11. efffciaa  21 marca 2016 10:04

    Nie lubię z natury takiego papkowatego jedzenia , ja lubi,ę miec na talerzu kawałki , które można pogryźć i mają jakąś konsystencję . Nie lubię hummusu .

    Odpowiedz
  12. sylwiawes  14 listopada 2016 12:38

    Uwielbiam Hummus 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany