Przepis na: Grillowany szaszłyk z tuńczyka w stylu orientalnym

Grillowany szaszłyk z tuńczyka w stylu orientalnym

Czas przygotowania dania: Grillowany szaszłyk z tuńczyka w stylu orientalnym –  30 min.
Ilość porcji: 4
Trudność: łatwe

Składniki na Grillowany szaszłyk z tuńczyka w stylu orientalnym:

  • 200 świeżego tuńczyk
  • 2 łyżki Sosu Chilli Hellman’s
  • 1 łyżka Przyprawy uniwersalna Delikat Knorr
  • 1 cukinia
  • 100 g świeżego ananasa
  • 1 papryka czerwona
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pęczek świeżej kolendry
  • 1 łyżka sezamu
  • drewniane patyki do szaszłyków

 

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszaj olej sezamowy, sos sojowy, dodaj pokrojoną drobno kolendrę oraz sos Chilli Hellman’s.
  2. Rybę pokrój w kawałki 3×3 cm i zanurz w przygotowanej marynacie.
  3. Cukinię pokrój w grube plastry, a paprykę oraz ananasa w nieduże kawałki – posyp je przyprawą Knorr. Wszystkie składniki: rybę, cukinię, paprykę oraz ananasa nadziewaj naprzemian na drewniane patyki.
  4. Szaszłyki ułóż na rozgrzanym grillu. Smaż po 4-5 minut z obu stron.
  5. Sezam upraż na suchej rozgrzanej patelni. Gotowe szaszłyki posyp sezamem i podawaj z chrupiącą sałatą.

 

Rada szefa kuchni: Aby drewniane patyki nie paliły się na grillu, namocz je wcześniej w wodzie.

 Zobacz także: Pieczony tuńczyk po sycylijsku

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (142 głosów, średnia: 4,63 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Wusia  1 lipca 2015 08:18

    Inny grill i bardzo ciekawy.

    Odpowiedz
  2. lilkawodna  1 lipca 2015 11:15

    Lubię taką kuchnie.

    Odpowiedz
  3. bbo  1 lipca 2015 12:10

    Kolejne pyszności prosto z grilla.

    Odpowiedz
  4. martucha180  1 lipca 2015 12:11

    Tuńczyka z grilla nie jadłam jeszcze.

    Odpowiedz
  5. Kmakolagwa  1 lipca 2015 12:32

    Świetny przepis. Danie wygląda przepysznie.

    Odpowiedz
  6. martus2833  1 lipca 2015 13:07

    Ciekawy przepis 🙂

    Odpowiedz
  7. Żanett  1 lipca 2015 14:42

    Ciekawy przepis, wyrzuciłabym tylko lub zastąpiłabym czymś innym ananasa.

    Odpowiedz
  8. Patriszia  1 lipca 2015 18:54

    Nie przepadam za tuńczykiem.

    Odpowiedz
  9. marcia7  1 lipca 2015 21:08

    super apetycznie wyglądają

    Odpowiedz
  10. Niezapominajka277  2 lipca 2015 17:53

    Oj zjadłabym 🙂

    Odpowiedz
  11. Agnieszka  31 października 2015 20:04

    Mniam, mniam, mniam

    Odpowiedz
  12. AnnStyl  28 grudnia 2016 19:22

    Pięknie wygląda to danie 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.