Przepis na: Grillowany szaszłyk z tuńczyka w stylu orientalnym

Grillowany szaszłyk z tuńczyka w stylu orientalnym

Czas przygotowania dania: Grillowany szaszłyk z tuńczyka w stylu orientalnym –  30 min.
Ilość porcji: 4
Trudność: łatwe

Składniki na Grillowany szaszłyk z tuńczyka w stylu orientalnym:

  • 200 świeżego tuńczyk
  • 2 łyżki Sosu Chilli Hellman’s
  • 1 łyżka Przyprawy uniwersalna Delikat Knorr
  • 1 cukinia
  • 100 g świeżego ananasa
  • 1 papryka czerwona
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pęczek świeżej kolendry
  • 1 łyżka sezamu
  • drewniane patyki do szaszłyków

 

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszaj olej sezamowy, sos sojowy, dodaj pokrojoną drobno kolendrę oraz sos Chilli Hellman’s.
  2. Rybę pokrój w kawałki 3×3 cm i zanurz w przygotowanej marynacie.
  3. Cukinię pokrój w grube plastry, a paprykę oraz ananasa w nieduże kawałki – posyp je przyprawą Knorr. Wszystkie składniki: rybę, cukinię, paprykę oraz ananasa nadziewaj naprzemian na drewniane patyki.
  4. Szaszłyki ułóż na rozgrzanym grillu. Smaż po 4-5 minut z obu stron.
  5. Sezam upraż na suchej rozgrzanej patelni. Gotowe szaszłyki posyp sezamem i podawaj z chrupiącą sałatą.

 

Rada szefa kuchni: Aby drewniane patyki nie paliły się na grillu, namocz je wcześniej w wodzie.

 Zobacz także: Pieczony tuńczyk po sycylijsku

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (235 głosów, średnia: 4,52 z 5)
zapisuję głos...