Przepis na: Grillowany szaszłyk z tuńczyka w stylu orientalnym
Czas przygotowania dania: Grillowany szaszłyk z tuńczyka w stylu orientalnym –  30 min.
Ilość porcji: 4
Trudność: łatwe
Składniki na Grillowany szaszłyk z tuńczyka w stylu orientalnym:
- 200 świeżego tuńczyk
 - 2 łyżki Sosu Chilli Hellman’s
 - 1 łyżka Przyprawy uniwersalna Delikat Knorr
 - 1 cukinia
 - 100 g świeżego ananasa
 - 1 papryka czerwona
 - 1 łyżka oleju sezamowego
 - 1 łyżka sosu sojowego
 - pęczek świeżej kolendry
 - 1 łyżka sezamu
 - drewniane patyki do szaszłyków
 
Sposób przygotowania:
- W miseczce wymieszaj olej sezamowy, sos sojowy, dodaj pokrojoną drobno kolendrę oraz sos Chilli Hellman’s.
 - Rybę pokrój w kawałki 3×3 cm i zanurz w przygotowanej marynacie.
 - Cukinię pokrój w grube plastry, a paprykę oraz ananasa w nieduże kawałki – posyp je przyprawą Knorr. Wszystkie składniki: rybę, cukinię, paprykę oraz ananasa nadziewaj naprzemian na drewniane patyki.
 - Szaszłyki ułóż na rozgrzanym grillu. Smaż po 4-5 minut z obu stron.
 - Sezam upraż na suchej rozgrzanej patelni. Gotowe szaszłyki posyp sezamem i podawaj z chrupiącą sałatą.
 
Rada szefa kuchni: Aby drewniane patyki nie paliły się na grillu, namocz je wcześniej w wodzie.
Zobacz także: Pieczony tuńczyk po sycylijsku


 (235 głosów, średnia: 4,52 z 5)