Przepis na: Grillowany szaszłyk z tuńczyka w stylu orientalnym
Czas przygotowania dania: Grillowany szaszłyk z tuńczyka w stylu orientalnym – 30 min.
Ilość porcji: 4
Trudność: łatwe
Składniki na Grillowany szaszłyk z tuńczyka w stylu orientalnym:
- 200 świeżego tuńczyk
- 2 łyżki Sosu Chilli Hellman’s
- 1 łyżka Przyprawy uniwersalna Delikat Knorr
- 1 cukinia
- 100 g świeżego ananasa
- 1 papryka czerwona
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- pęczek świeżej kolendry
- 1 łyżka sezamu
- drewniane patyki do szaszłyków
Sposób przygotowania:
- W miseczce wymieszaj olej sezamowy, sos sojowy, dodaj pokrojoną drobno kolendrę oraz sos Chilli Hellman’s.
- Rybę pokrój w kawałki 3×3 cm i zanurz w przygotowanej marynacie.
- Cukinię pokrój w grube plastry, a paprykę oraz ananasa w nieduże kawałki – posyp je przyprawą Knorr. Wszystkie składniki: rybę, cukinię, paprykę oraz ananasa nadziewaj naprzemian na drewniane patyki.
- Szaszłyki ułóż na rozgrzanym grillu. Smaż po 4-5 minut z obu stron.
- Sezam upraż na suchej rozgrzanej patelni. Gotowe szaszłyki posyp sezamem i podawaj z chrupiącą sałatą.
Rada szefa kuchni: Aby drewniane patyki nie paliły się na grillu, namocz je wcześniej w wodzie.
Zobacz także: Pieczony tuńczyk po sycylijsku