Przepis na: Gęsta kartoflanka
Czas przygotowania zupy: Gęsta kartoflanka – 90 minut
stopień trudności: łatwe
Składniki na zupę: Gęsta kartoflanka
– 175 g wędzonego boczku,
– 1 por,
– 1 kostka Rosołu wołowego Knorr,
– 1 średniej wielkości cebula,
– 750 ml bulionu,
– 250 ml śmietany,
– 1 średnia marchewka.
Przygotowanie:
- Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości oleju.
- Cebulę i ziemniaki obierz. Następnie pokrój je w kostkę i połącz z boczkiem. Smaż 10 minut na małym ogniu.
- W międzyczasie obierz pozostałe warzywa i pokrój je w kostkę. Razem ze składnikami z patelni wrzuć je do wysokiego garnka i zalej bulionem.
- Przypraw majerankiem, dodaj kostkę Knorr i gotuj przez 30-45 minut, aż warzywa staną się miękkie.
- Zmiksuj zupę przy pomocy blendera.
- Zagęść potrawę śmietaną, jeszcze raz zagotuj i podawaj.
Komentarze
wyglada na prawde smacznie
Całkiem niedawno koleżanka mówiła mi o tej zupie 🙂 Musi być idealna na zimowe dni.
Robię często zupy-krem ,kartoflankę również. Takie zupy są smaczne.
Tresciwa.
Chyba nie dla mnie.
Gotuje chociaż trochę inaczej.
Przepis fajny ale zamieniłabym kostkę rosołową na domowy bulion – znacznie zdrowsze 🙂
Dodałabym też dużo zieleniny tj albo koperku albo pietruszki
Najlepszą robi moja mama.
Bardzo apetyczne.
Tylko dlaczego boczek (tłusty sam w sobie) smażyć dodatkowo na oleju? Sam się wytopi, więc olej zbędny. Ogólnie przepis super 😉
Jak na kartoflankę to mi jeszcze w przepisie brakuje ziemniaków 🙂 Jadłam różne zupki – kremy , ale ziemniaczanej jeszcze w tym wydaniu nigdy nie jadłam .
Zupa ciekawa tylko po co ta kostka Knorr.Sama chemia
No właśnie, kostek nie używam. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.
A kartoflankę bardzo lubię. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.