Przepis na: Gęsta kartoflanka

Przepis na: Gęsta kartoflanka

Czas przygotowania zupy:  Gęsta kartoflanka  –  90 minut

Ilość porcji: 4

stopień trudności: łatwe

Składniki na zupę: Gęsta kartoflanka

– 175 g wędzonego boczku,

– 1 por,

– 1 kostka Rosołu wołowego Knorr,

– 1 średniej wielkości cebula,

– 750 ml bulionu,

– 250 ml śmietany,

– 1 średnia marchewka.

Przygotowanie:

  1. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości oleju.
  2. Cebulę i ziemniaki obierz. Następnie pokrój je w kostkę i połącz z boczkiem. Smaż 10 minut na małym ogniu.
  3. W międzyczasie obierz pozostałe warzywa i pokrój je w kostkę. Razem ze składnikami z patelni wrzuć je do wysokiego garnka i zalej bulionem.
  4. Przypraw majerankiem, dodaj kostkę Knorr i gotuj przez 30-45 minut, aż warzywa staną się miękkie.
  5. Zmiksuj zupę przy pomocy blendera.
  6. Zagęść potrawę śmietaną, jeszcze raz zagotuj i podawaj.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (198 głosów, średnia: 4,62 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. xtina120  14 września 2015 14:22

    wyglada na prawde smacznie

    Odpowiedz
  2. martus2833  14 września 2015 17:03

    Całkiem niedawno koleżanka mówiła mi o tej zupie 🙂 Musi być idealna na zimowe dni.

    Odpowiedz
  3. macierzanka  14 września 2015 17:19

    Robię często zupy-krem ,kartoflankę również. Takie zupy są smaczne.

    Odpowiedz
  4. martucha180  14 września 2015 18:23

    Tresciwa.

    Odpowiedz
  5. Patriszia  14 września 2015 19:04

    Chyba nie dla mnie.

    Odpowiedz
  6. lilkawodna  14 września 2015 19:58

    Gotuje chociaż trochę inaczej.

    Odpowiedz
  7. marczella  14 września 2015 21:01

    Przepis fajny ale zamieniłabym kostkę rosołową na domowy bulion – znacznie zdrowsze 🙂

    Odpowiedz
  8. Wusia  14 września 2015 21:23

    Dodałabym też dużo zieleniny tj albo koperku albo pietruszki

    Odpowiedz
  9. bbo  15 września 2015 15:26

    Najlepszą robi moja mama.

    Odpowiedz
  10. Kmakolagwa  7 października 2015 18:07

    Bardzo apetyczne.

    Odpowiedz
  11. Kaśka  20 października 2015 21:24

    Tylko dlaczego boczek (tłusty sam w sobie) smażyć dodatkowo na oleju? Sam się wytopi, więc olej zbędny. Ogólnie przepis super 😉

    Odpowiedz
  12. efffciaa  25 marca 2016 18:34

    Jak na kartoflankę to mi jeszcze w przepisie brakuje ziemniaków 🙂 Jadłam różne zupki – kremy , ale ziemniaczanej jeszcze w tym wydaniu nigdy nie jadłam .

    Odpowiedz
  13. luna341  2 sierpnia 2016 18:27

    Zupa ciekawa tylko po co ta kostka Knorr.Sama chemia

    Odpowiedz
  14. stokrotkapolna  8 kwietnia 2017 08:19

    No właśnie, kostek nie używam. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.

    Odpowiedz
  15. stokrotkapolna  8 kwietnia 2017 08:20

    A kartoflankę bardzo lubię. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany