Przepis na: Gęsta kartoflanka
Czas przygotowania zupy: Gęsta kartoflanka – 90 minut
stopień trudności: łatwe
Składniki na zupę: Gęsta kartoflanka
– 175 g wędzonego boczku,
– 1 por,
– 1 kostka Rosołu wołowego Knorr,
– 1 średniej wielkości cebula,
– 750 ml bulionu,
– 250 ml śmietany,
– 1 średnia marchewka.
Przygotowanie:
- Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości oleju.
- Cebulę i ziemniaki obierz. Następnie pokrój je w kostkę i połącz z boczkiem. Smaż 10 minut na małym ogniu.
- W międzyczasie obierz pozostałe warzywa i pokrój je w kostkę. Razem ze składnikami z patelni wrzuć je do wysokiego garnka i zalej bulionem.
- Przypraw majerankiem, dodaj kostkę Knorr i gotuj przez 30-45 minut, aż warzywa staną się miękkie.
- Zmiksuj zupę przy pomocy blendera.
- Zagęść potrawę śmietaną, jeszcze raz zagotuj i podawaj.