Garnek Rybaka
Przepis na Garnek Rybaka pochodzi z kuchni marokańskiej. Świetnym źródłem czerpania inspiracji na dania tej kuchni jest program Jenny Morris (Polsat Food Network, poniedziałek – piątek 17:30), w którym znana podróżniczka i szefowa kuchni podróżuje przez cały kraj w poszukiwaniu niepowtarzalnych połączeń smakowych.
Przepis na 4 porcje.
Baza:
- 3 małe gałązki kopru włoskiego, posiekane
- 1 cebula, posiekana
- 2dojrzałe pomidory, pokrojone
- 1 cytryna, pokrojona
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
Pasta:
- 1 łyżki pasty Harissa
- 2 łyżki pietruszki, posiekanej
- 2 łyżki kolendry, posiekanej
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- 4 średnie ryby, wypatroszone
- ½szklanki czarnych oliwek, posiekanych
- Skórka i sok z 1 cytryny
- ½ łyżeczki zgniecionych nasion kopru włoskiego
- 2 całe papryczki chilli
- 6 ząbków czosnku
- oliwa z oliwek
Sałatka:
- ½ ogórka, cienko pokrojonego w słupki
- 1 czerwona cebula, cienko pokrojona
- garść mięty, drobno posiekanej
- oliwa z oliwek do skropienia
- sok z cytryny do skropienia
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- W dużym garnku ułóż warstwowo koper włoski, cebulę, pomidory i cytrynę i posyp ziarnami kopru włoskiego. Zmieszaj wszystkie składniki na pastę razem, dopraw do smaku i dodaj oliwę
z oliwek. - Zrób trzy głębokie nacięcia po każdej stronie ryby. Ułóż ryby na wcześniej przygotowanych warstwach warzyw, skrop oliwą i sokiem z cytryny, posyp ziarnami kopru włoskiego, papryczką chilli i czosnkiem, a na koniec skrop rybę oliwą z oliwek.
- Przykryj garnek i gotuj na niskim płomieniu przez około 25 – 35 minut. Podawaj ze świeżym chlebem.
Więcej propozycji na smakowite dania znajdziemy w programie Jenny Morris (Polsat Food Network, poniedziałek – piątek 17:30)