Przepis na FOCACCIA

Przepis na FOCACCIA

fot. mat. redakcyjne

Autorem przepisu jest Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, ekspert kuchni włoskiej.

Przepis na FOCACCIA – składniki

  • 450g mąki
  • 100g oliwy z oliwek (do ciasta)
  • 25g świeżych drożdży lub torebka suszonych
  • 11g soli(do ciasta)
  • 1 łyżeczka słodu lub cukru
  • wody ok. 1 szklanka
  • 400g białej cebuli
  • oliwa i gruba sól na wykończenie

 

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w piórka (2/3 mm), posoloną, wymieszaną z oliwą, odstawimy żeby puściła sok.

Rozrabiamy ciasto mieszając najpierw mąkę z solą, oliwą i szklanką (około) wody i dopiero na końcu dodajemy drożdże i cukier. Konsystencja ciasta musi być miękka, ale nie kleista. Wyrabiamy przynajmniej przez 20 minut. Pozostawiamy do odpoczęcia w cieple pod ściereczką na przynajmniej 1 godzinę. Po godzinie wyrabiamy jeszcze raz przez 5 minut i znów pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut.

Blachę obficie smarujemy oliwą, rozciągamy ciasto, nakłuwamy widelcem, obficie smarujemy oliwą z oliwek, rozkładamy cebulę i posypujemy grubą solą. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu na 40 minut. Do nagrzanego piekarnika (200 stopni C, bez termoobiegu) wstawiamy i pieczemy ok.45 minut, póki nie zrobi się złota.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (277 głosów, średnia: 4,69 z 5)
zapisuję głos...