Przepis na FOCACCIA
Autorem przepisu jest Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, ekspert kuchni włoskiej.
Przepis na FOCACCIA – składniki
- 450g mąki
- 100g oliwy z oliwek (do ciasta)
- 25g świeżych drożdży lub torebka suszonych
- 11g soli(do ciasta)
- 1 łyżeczka słodu lub cukru
- wody ok. 1 szklanka
- 400g białej cebuli
- oliwa i gruba sól na wykończenie
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w piórka (2/3 mm), posoloną, wymieszaną z oliwą, odstawimy żeby puściła sok.
Rozrabiamy ciasto mieszając najpierw mąkę z solą, oliwą i szklanką (około) wody i dopiero na końcu dodajemy drożdże i cukier. Konsystencja ciasta musi być miękka, ale nie kleista. Wyrabiamy przynajmniej przez 20 minut. Pozostawiamy do odpoczęcia w cieple pod ściereczką na przynajmniej 1 godzinę. Po godzinie wyrabiamy jeszcze raz przez 5 minut i znów pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
Blachę obficie smarujemy oliwą, rozciągamy ciasto, nakłuwamy widelcem, obficie smarujemy oliwą z oliwek, rozkładamy cebulę i posypujemy grubą solą. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu na 40 minut. Do nagrzanego piekarnika (200 stopni C, bez termoobiegu) wstawiamy i pieczemy ok.45 minut, póki nie zrobi się złota.