Przepis na: Drożdżówki z serem i śliwkami

Drozdzowki_z_serem_i_sliwkami_FB

Składniki na deser: Drożdżówki z serem i śliwkami

  • 12 śliwek, przekrojonych na pół i wypestkowanych
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta mielonego kardamonu
  • 250 g mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 80 g miękkiego masła
  • 500 g mąki
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 450 g twarożku Wieluń
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 żółtka (białko zostawić do posmarowania)

Sposób wykonania:

Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem. Dodać mąkę, sól, masło i mleko i dokładnie wyrobić ciasto. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Śliwki wrzucić na patelnię, podgrzewać, aż puszczą trochę soku, dodać cukier i kardamon, dusić, aż lekko zmiękną. Ostudzić. Twarożek utrzeć z żółtkami i cukrem waniliowym. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części. Z każdej uformować kulkę, następnie ją spłaszczyć i ułożyć w odstępach na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Spodem małej szklanki wycisnąć w drożdżówkach wgłębienia. Brzegi posmarować roztrzepanym białkiem, wgłębienia napełnić równomiernie twarożkiem. Na serku układać po dwie połówki śliwek, lekko dociskając. Piec drożdżówki ok 15-20 minut w 190 stopniach C.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (241 głosów, średnia: 4,65 z 5)
zapisuję głos...