Przepis na: Domowy żółty ser
Oto przepis na Domowy żółty ser (przepis pochodzi z restauracji Włoska Knajpa w Warszawie)
Składniki:
- 5 l świeżego mleka (krowiego)
- 250-300 ml kefiru
- 0,5 g podpuszczki
- Dodatki (ewentualnie): kminek, czarnuszka, czosnek, suszone pomidory, oregano itp.
Solanka:
- 80 g soli kamiennej niejodowanej
- 1,5 l wody
Przygotowanie:
- Mleko podgrzej do temp. 38 – 40 stopni C.
- Do mleka dodaj rozpuszczoną w 50 ml chłodnej wody podpuszczkę, kefir i mieszaj przez 1 minutę.
- Garnek przykryj pokrywką i odstaw na około 30 minut do momentu, aż utworzy się skrzep i całe mleko osiągnie konsystencję galaretki.
- Po 30 minutach pokrój skrzep nożem na kawałki o wymiarach maksymalnie 1×1 cm.
- Odstaw na kolejne 30 minut, do czasu, aż oddzieli się serwatka.
- Następnie sito wyłóż gazą i przelej zawartość garnka do sita. Pozwól tężeć masie około godziny, po czym zabierz gazę i pozostaw ser na sicie na około 20 godzin.
- Co 2 godziny odwracaj ser, tak aby miał ładną fakturę sita. Odwracanie jest też ważne ze względu na konsystencję sera.
- Po upływie 20 – 24 godzin, z soli i wody przygotuj solankę. Włóż do niej ser i obracaj
co godzinę. W tym czasie bakterie kefirowe zrobią dziurki w serze. - Po 3-4 godzinach wyjmij ser i osusz na kratce kuchennej.
Przechowywanie
Tak gotowy ser należy przechowywać w temperaturze 4-6 stopni, czyli na górnej półce lodówki. Produktu nie należy niczym przykrywać. W czasie dojrzewania ser z dnia na dzień będzie stawał się twardszy i bardziej aromatyczny, a jego skóra nabierze żółtawego, apetycznego koloru – mówi Agnieszka Landa.
Ser smakowy
Coraz większą popularność wśród polskich smakoszy zyskują sery smakowe. Do najbardziej klasycznych należą te z dodatkiem pieprzu, papryki czy ziół. Przygotowując własny ser można jednak poszaleć i połączyć go ze swoimi ulubionymi składnikami. Bardzo dobrze sprawdzą się suszone pomidory, prażona gorczyca albo czosnek.
Fajny przepis, ale ja jednak zostanę przy serach ze sklepu.
Moja mam robi najlepszy serek żółty ! 😀 Ja niestety nie jestem obdarzona zdolnościami kulinarnymi 🙁
ciekawe 🙂 zawsze chciałam spróbować, może się uda
Jest taki duży wybór serów, że chyba nie zdecyduję się na własny wyrób.
Super przepis.
Uwielbiam ser. 🙂