Przepis na: Domowy żółty ser
Oto przepis na Domowy żółty ser (przepis pochodzi z restauracji Włoska Knajpa w Warszawie)
Składniki:
- 5 l świeżego mleka (krowiego)
- 250-300 ml kefiru
- 0,5 g podpuszczki
- Dodatki (ewentualnie): kminek, czarnuszka, czosnek, suszone pomidory, oregano itp.
Solanka:
- 80 g soli kamiennej niejodowanej
- 1,5 l wody
Przygotowanie:
- Mleko podgrzej do temp. 38 – 40 stopni C.
- Do mleka dodaj rozpuszczoną w 50 ml chłodnej wody podpuszczkę, kefir i mieszaj przez 1 minutę.
- Garnek przykryj pokrywką i odstaw na około 30 minut do momentu, aż utworzy się skrzep i całe mleko osiągnie konsystencję galaretki.
- Po 30 minutach pokrój skrzep nożem na kawałki o wymiarach maksymalnie 1×1 cm.
- Odstaw na kolejne 30 minut, do czasu, aż oddzieli się serwatka.
- Następnie sito wyłóż gazą i przelej zawartość garnka do sita. Pozwól tężeć masie około godziny, po czym zabierz gazę i pozostaw ser na sicie na około 20 godzin.
- Co 2 godziny odwracaj ser, tak aby miał ładną fakturę sita. Odwracanie jest też ważne ze względu na konsystencję sera.
- Po upływie 20 – 24 godzin, z soli i wody przygotuj solankę. Włóż do niej ser i obracaj
co godzinę. W tym czasie bakterie kefirowe zrobią dziurki w serze. - Po 3-4 godzinach wyjmij ser i osusz na kratce kuchennej.
Przechowywanie
Tak gotowy ser należy przechowywać w temperaturze 4-6 stopni, czyli na górnej półce lodówki. Produktu nie należy niczym przykrywać. W czasie dojrzewania ser z dnia na dzień będzie stawał się twardszy i bardziej aromatyczny, a jego skóra nabierze żółtawego, apetycznego koloru – mówi Agnieszka Landa.
Ser smakowy
Coraz większą popularność wśród polskich smakoszy zyskują sery smakowe. Do najbardziej klasycznych należą te z dodatkiem pieprzu, papryki czy ziół. Przygotowując własny ser można jednak poszaleć i połączyć go ze swoimi ulubionymi składnikami. Bardzo dobrze sprawdzą się suszone pomidory, prażona gorczyca albo czosnek.