Przepis na domowe LIMONCELLO

Domowe-Limoncello

Składniki na Domowe LIMONCELLO:

  • 10 cytryn
  • 1l alkoholu (95%)
  • 1l wody
  • 500 g cukru

Sposób przygotowania:

Myjemy cytryny pod bieżącą wodą i obieramy je (będziemy używać tylko skórki). Wlewamy do dzbanka 700 ml alkoholu i wkładamy do niego skórkę z cytryny. Odstawiamy na miesiąc w ciemne i suche miejsce. Po miesiącu płyn powinien nabrać żółtawej barwy.

Po miesiącu wracamy do pracy. Gotujemy w garnku wodę z cukrem (nie dopuszczając do wrzenia). Ochładzamy nasz syrop, po czym przelewamy go do garnka z alkoholem, dodając również pozostałe 300 ml alkoholu. Po kolejnych 40 dniach w ciemnym i suchym miejscu filtrujemy powstały płyn i gotowe!

Przepis przygotował Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (226 głosów, średnia: 4,55 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. macierzanka  30 sierpnia 2016 14:18

    Zrobię takie Limoncello i na święta będę wszystkich częstować.

    Odpowiedz
  2. Wusia  30 sierpnia 2016 19:09

    Fajny babski likier choć długo trwa jego przygotowanie.Piłam go w lecie w Neapolu i jest świetny na gorący włoski wieczór.

    Odpowiedz
  3. Jaworka  30 sierpnia 2016 20:12

    Lubie mieć takie rożne wynalazki a więc i to spróbuję zrobić na pewno będzie smakowite tylko trochę to długo trwa to robienie ale trudno dam rade aby potem móc zaimponować znajomym limonką

    Odpowiedz
  4. kasia87g  30 sierpnia 2016 20:38

    bardzo ciekawy przepis

    Odpowiedz
  5. martucha180  30 sierpnia 2016 21:20

    Ma moc!

    Odpowiedz
  6. marcia7  31 sierpnia 2016 13:25

    super letnie smaki

    Odpowiedz
  7. luna341  31 sierpnia 2016 21:10

    Upały nie odpuszczają,przyda się przepis

    Odpowiedz
  8. Aneta  27 września 2016 13:17

    Jak z % to na pewno dobre 😉

    Odpowiedz
  9. stokrotkapolna  5 listopada 2016 10:26

    Fajny przepis, ale długo to musi stać

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany