Przepis na domowe LIMONCELLO
Składniki na Domowe LIMONCELLO:
- 10 cytryn
- 1l alkoholu (95%)
- 1l wody
- 500 g cukru
Sposób przygotowania:
Myjemy cytryny pod bieżącą wodą i obieramy je (będziemy używać tylko skórki). Wlewamy do dzbanka 700 ml alkoholu i wkładamy do niego skórkę z cytryny. Odstawiamy na miesiąc w ciemne i suche miejsce. Po miesiącu płyn powinien nabrać żółtawej barwy.
Po miesiącu wracamy do pracy. Gotujemy w garnku wodę z cukrem (nie dopuszczając do wrzenia). Ochładzamy nasz syrop, po czym przelewamy go do garnka z alkoholem, dodając również pozostałe 300 ml alkoholu. Po kolejnych 40 dniach w ciemnym i suchym miejscu filtrujemy powstały płyn i gotowe!
Przepis przygotował Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej
Zrobię takie Limoncello i na święta będę wszystkich częstować.
Fajny babski likier choć długo trwa jego przygotowanie.Piłam go w lecie w Neapolu i jest świetny na gorący włoski wieczór.
Lubie mieć takie rożne wynalazki a więc i to spróbuję zrobić na pewno będzie smakowite tylko trochę to długo trwa to robienie ale trudno dam rade aby potem móc zaimponować znajomym limonką
bardzo ciekawy przepis
Ma moc!
super letnie smaki
Upały nie odpuszczają,przyda się przepis
Jak z % to na pewno dobre 😉
Fajny przepis, ale długo to musi stać