Przepis na: Czarno – niebieska tarta sernikowa
Przepis na ciasto: Czarno – niebieska tarta sernikowa pochodzi z programu Kuchnia Food Network
Składniki na ciasto: Czarno – niebieska tarta sernikowa
- 3 łyżki rozpuszczonego, niesolonego masła
- 8 paczuszek herbatników korzennych,
połamanych na kawałki - 1/3 szklanki i 2 łyżki cukru
- ¼ szklanki kwaśnej śmietany
- 225g odtłuszczonego, kremowego serka
- ½ łyżeczki startej skórki cytryny
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 duże jajko i jedno białko jajka, lekko ubite
- 2 szklanki jeżyn
- 2 szklanki jagód (borówek amerykańskich)
Przygotowanie
Nagrzej piekarnik do 175°C. Połącz masło z herbatnikami w misce przy użyciu blendera, aż do uzyskania gładkiej masy. Wyłóż formę do tarty masą herbatnikową – dno i boki do połowy. Piecz przez około 10 minut, aż ciasto zacznie się zarumieniać. Odstaw do ostygnięcia.
Połącz 1/3 szklanki cukru, kwaśnej śmietanki i kremowego serka w misce przy użyciu miksera, aż wszystko dokładnie się połączy. Dodaj skórkę z cytryny, wanilię, jajka i dalej miksuj. Przelej do ostudzonej tarty i piecz około 25-30 minut. Odstaw do ostygnięcia (przynajmniej na godzinę, maksymalnie na całą noc).
Na 30 minut przed podaniem wymieszaj owoce z pozostałymi dwoma łyżkami cukru i zgnieć delikatnie przy użyciu drewnianej łyżki. Wyłóż na tartę i podawaj.
Proponujemy wypróbować również przepisu na:

Przepis na czekoladowy sernik z warstwą makową
Wygląda apetycznie ,zrobię na pewno.
I pewnie super plami usta 😀
Sama cała bym zjadła!
Może być dobra 🙂
Mniam!
Przepis bardzo na czasie ze względu na owoce, tym bardziej że jest dość prosty.
Wygląda rewelacyjnie 🙂
Moje dwa ulubione owoce.. 🙂
Pychotka!
Przekonaliście mnie – zrobię dziś na deser 🙂
wygląda smakowicie:)
to musi być pyszne
ojejku, a ja nie mogę słodyczy jeść, a Wy tu z takimi pysznościami! 😀
wygląda bosko!
Ale apetycznie wygląda 🙂 mniam
Uwielbiam robić tarty , ponieważ są nie tylko bardzo smaczne , ale również super szybkie w wykonaniu , jednak tej raczej nie zrobię , ponieważ skład owoców mi nie odpowiada .
Zatęskniłam za letnimi owocami
mogłabym zjeść całą blachę, mniam <3
Wygląda smakowicie i na pewno jest pyszna 🙂 W zeszłym roku na swoje urodziny robiłam bardzo podobną, z polewą z białej czekolady i śmietany kremówki, borówkami i różowymi winogronami. Dziewczyny – niebo w gębie!
Palce lizac!!
Robiłam i polecam 😊
uwielbiam jagody!!!!! są pyszne i super działają na oczy
warto je dodawać do kuchni
Super wygląda, bardzo dużo owoców 🙂
musi być pyszne