Przepis na: Czarno – niebieska tarta sernikowa

Czarno – niebieska tarta sernikowa

Przepis na ciasto: Czarno – niebieska tarta sernikowa pochodzi z programu Kuchnia Food Network

Składniki na ciasto: Czarno – niebieska tarta sernikowa

  • 3 łyżki rozpuszczonego, niesolonego masła
  • 8 paczuszek herbatników korzennych,
    połamanych na kawałki
  • 1/3 szklanki i 2 łyżki cukru
  • ¼ szklanki kwaśnej śmietany
  • 225g odtłuszczonego, kremowego serka
  • ½ łyżeczki startej skórki cytryny
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 duże jajko i jedno białko jajka, lekko ubite
  • 2 szklanki jeżyn
  • 2 szklanki jagód (borówek amerykańskich)

Przygotowanie

Nagrzej piekarnik do 175°C. Połącz masło z herbatnikami w misce przy użyciu blendera, aż do uzyskania gładkiej masy. Wyłóż formę do tarty masą herbatnikową – dno i boki do połowy. Piecz przez około 10 minut, aż ciasto zacznie się zarumieniać. Odstaw do ostygnięcia.

Połącz 1/3 szklanki cukru, kwaśnej śmietanki i kremowego serka w misce przy użyciu miksera, aż wszystko dokładnie się połączy. Dodaj skórkę z cytryny, wanilię, jajka i dalej miksuj. Przelej do ostudzonej tarty i piecz około 25-30 minut. Odstaw do ostygnięcia (przynajmniej na godzinę, maksymalnie na całą noc).

Na 30 minut przed podaniem wymieszaj owoce z pozostałymi dwoma łyżkami cukru i zgnieć delikatnie przy użyciu drewnianej łyżki. Wyłóż na tartę i podawaj.

Proponujemy wypróbować również przepisu na:

Przepis na czekoladowy sernik z warstwą makową

Przepis na czekoladowy sernik z warstwą makową

na formę ok. 22 cm: Przepis na czekoladowy sernik z warstwą makową - składniki:   na spód: - 100 g dowolnych herbatników ( np. petitki z ząbkami) - 80 g stopionego masła na masę serową:

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (245 głosów, średnia: 4,67 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. macierzanka  4 września 2015 10:42

    Wygląda apetycznie ,zrobię na pewno.

    Odpowiedz
  2. bbo  4 września 2015 11:49

    I pewnie super plami usta 😀

    Odpowiedz
  3. martucha180  4 września 2015 12:44

    Sama cała bym zjadła!

    Odpowiedz
  4. Żanett  4 września 2015 13:48

    Może być dobra 🙂

    Odpowiedz
  5. martus2833  4 września 2015 16:57

    Mniam!

    Odpowiedz
  6. Wusia  4 września 2015 18:27

    Przepis bardzo na czasie ze względu na owoce, tym bardziej że jest dość prosty.

    Odpowiedz
  7. Margaretkaw  4 września 2015 21:24

    Wygląda rewelacyjnie 🙂

    Odpowiedz
  8. Patriszia  4 września 2015 22:13

    Moje dwa ulubione owoce.. 🙂

    Odpowiedz
  9. lilkawodna  5 września 2015 02:37

    Pychotka!

    Odpowiedz
  10. irenkaw  5 września 2015 11:53

    Przekonaliście mnie – zrobię dziś na deser 🙂

    Odpowiedz
  11. agea  17 października 2015 20:28

    wygląda smakowicie:)

    Odpowiedz
  12. xtina120  19 października 2015 15:15

    to musi być pyszne

    Odpowiedz
  13. mama_kazala  24 listopada 2015 13:36

    ojejku, a ja nie mogę słodyczy jeść, a Wy tu z takimi pysznościami! 😀

    Odpowiedz
  14. nungal  17 lutego 2016 19:59

    wygląda bosko!

    Odpowiedz
  15. luna341  27 lutego 2016 22:06

    Ale apetycznie wygląda 🙂 mniam

    Odpowiedz
  16. efffciaa  16 marca 2016 15:46

    Uwielbiam robić tarty , ponieważ są nie tylko bardzo smaczne , ale również super szybkie w wykonaniu , jednak tej raczej nie zrobię , ponieważ skład owoców mi nie odpowiada .

    Odpowiedz
  17. luna341  18 marca 2016 19:42

    Zatęskniłam za letnimi owocami

    Odpowiedz
  18. Mimi  2 maja 2016 18:08

    mogłabym zjeść całą blachę, mniam <3

    Odpowiedz
  19. Aneta  5 maja 2016 13:07

    Wygląda smakowicie i na pewno jest pyszna 🙂 W zeszłym roku na swoje urodziny robiłam bardzo podobną, z polewą z białej czekolady i śmietany kremówki, borówkami i różowymi winogronami. Dziewczyny – niebo w gębie!

    Odpowiedz
  20. racuszek  20 sierpnia 2016 20:42

    Palce lizac!!

    Odpowiedz
  21. luna341  20 sierpnia 2016 21:40

    Robiłam i polecam 😊

    Odpowiedz
  22. kasiadrozdz  5 września 2016 14:32

    uwielbiam jagody!!!!! są pyszne i super działają na oczy

    Odpowiedz
    • kasiadrozdz  5 września 2016 14:32

      warto je dodawać do kuchni

      Odpowiedz
  23. Margaretkaw  10 grudnia 2016 16:00

    Super wygląda, bardzo dużo owoców 🙂

    Odpowiedz
  24. ewka  19 grudnia 2016 17:35

    musi być pyszne

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany