Przepis na: Chłodnik owocowo-warzywny

Chłodnik owocowo-warzywny

Czas przygotowania dania: Chłodnik owocowo-warzywny –  90 minut
Dla: 6 osób
Stopień trudności: łatwy

Składniki na Chłodnik owocowo-warzywny

  • – 1 średni seler
  • – 2 buliony na włoszczyźnie Knorr
  • – 3 zielone jabłka
  • – 2 cebule
  • – 1 starta gałka muszkatołowa
  • – 4 łyżki margaryny
  • – 1,5 l wody
  • – pieprz i sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój seler i jabłka w kostkę (nie za dużą).
  2. Posiekaj drobno cebulę i wsyp ją na rozgrzaną w garnku margarynę. Podsmaż.
  3. Dodaj jabłka z selerem i smaż je, aż owoce staną się masą, a seler zmięknie (ok.10 minut).
  4. Rozpuść kostki bulionu na włoszczyźnie Knorr w 1,5 litra wrzącej wody.
  5. Przelej bulion do garnka z warzywno-owocową masą i gotuj przez 20 minut.
  6. Dopraw zupę przyprawami: gałką muszkatołową, pieprzem oraz solą.
  7. Zmiksuj wszystkie składniki blenderem, a następnie przetrzyj przez sitko. Jeśli uznasz, że zupa powinna być mniej gęsta, dolej trochę wody.
  8. Odstaw chłodnik do ostudzenia i wstaw go na 5 godzin do lodówki.

Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (152 głosów, średnia: 4,50 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martus2833  8 lipca 2015 09:54

    Brzmi bardzo apetycznie.

    Odpowiedz
  2. Kaśka  8 lipca 2015 09:56

    Dodałabym jeszcze mięte do tej zupy i prażone orzeszki lub słonecznik 🙂

    Odpowiedz
  3. lilkawodna  8 lipca 2015 10:50

    Samo zdrowie.

    Odpowiedz
  4. Gocha  8 lipca 2015 11:46

    Jakoś nie przepadam za chłodnikami, kojarzy mi się z jedzeniem sosu na zimno 🙁

    Odpowiedz
  5. bbo  8 lipca 2015 12:07

    Zjadłabym z chęcią 😉

    Odpowiedz
  6. martucha180  8 lipca 2015 12:16

    Coś dla mojej mamy.

    Odpowiedz
  7. Jaworka  8 lipca 2015 12:26

    Super pomysł podpatrzę zapamiętam i zrobię

    Odpowiedz
  8. luko  8 lipca 2015 12:49

    Byłoby smakowicie tylko dlaczego margaryna… zastąpię masłem:)

    Odpowiedz
  9. Kmakolagwa  8 lipca 2015 16:45

    Świetny przepis.

    Odpowiedz
  10. scrabble  8 lipca 2015 18:29

    Chętnie bym spróbowała.

    Odpowiedz
  11. Niezapominajka277  8 lipca 2015 19:56

    Bardzo prosty przepis i zapewne smaczny:)

    Odpowiedz
  12. Patriszia  9 lipca 2015 10:35

    Bez cebuli bo jej nie cierpię ;p

    Odpowiedz
  13. stokrotkapolna  8 kwietnia 2017 08:07

    Na pewno zdrowa i pożywna.No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany