Przepis na: Chłodnik owocowo-warzywny

Chłodnik owocowo-warzywny

Czas przygotowania dania: Chłodnik owocowo-warzywny –  90 minut
Dla: 6 osób
Stopień trudności: łatwy

Składniki na Chłodnik owocowo-warzywny

  • – 1 średni seler
  • – 2 buliony na włoszczyźnie Knorr
  • – 3 zielone jabłka
  • – 2 cebule
  • – 1 starta gałka muszkatołowa
  • – 4 łyżki margaryny
  • – 1,5 l wody
  • – pieprz i sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój seler i jabłka w kostkę (nie za dużą).
  2. Posiekaj drobno cebulę i wsyp ją na rozgrzaną w garnku margarynę. Podsmaż.
  3. Dodaj jabłka z selerem i smaż je, aż owoce staną się masą, a seler zmięknie (ok.10 minut).
  4. Rozpuść kostki bulionu na włoszczyźnie Knorr w 1,5 litra wrzącej wody.
  5. Przelej bulion do garnka z warzywno-owocową masą i gotuj przez 20 minut.
  6. Dopraw zupę przyprawami: gałką muszkatołową, pieprzem oraz solą.
  7. Zmiksuj wszystkie składniki blenderem, a następnie przetrzyj przez sitko. Jeśli uznasz, że zupa powinna być mniej gęsta, dolej trochę wody.
  8. Odstaw chłodnik do ostudzenia i wstaw go na 5 godzin do lodówki.

Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (172 głosów, średnia: 4,47 z 5)
zapisuję głos...