Przepis na: Chłodnik owocowo-warzywny
Czas przygotowania dania: Chłodnik owocowo-warzywny – 90 minut
Dla: 6 osób
Stopień trudności: łatwy
Składniki na Chłodnik owocowo-warzywny
- – 1 średni seler
- – 2 buliony na włoszczyźnie Knorr
- – 3 zielone jabłka
- – 2 cebule
- – 1 starta gałka muszkatołowa
- – 4 łyżki margaryny
- – 1,5 l wody
- – pieprz i sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Pokrój seler i jabłka w kostkę (nie za dużą).
- Posiekaj drobno cebulę i wsyp ją na rozgrzaną w garnku margarynę. Podsmaż.
- Dodaj jabłka z selerem i smaż je, aż owoce staną się masą, a seler zmięknie (ok.10 minut).
- Rozpuść kostki bulionu na włoszczyźnie Knorr w 1,5 litra wrzącej wody.
- Przelej bulion do garnka z warzywno-owocową masą i gotuj przez 20 minut.
- Dopraw zupę przyprawami: gałką muszkatołową, pieprzem oraz solą.
- Zmiksuj wszystkie składniki blenderem, a następnie przetrzyj przez sitko. Jeśli uznasz, że zupa powinna być mniej gęsta, dolej trochę wody.
- Odstaw chłodnik do ostudzenia i wstaw go na 5 godzin do lodówki.
Smacznego!