Przepis na: Chilli con carne

Chilli con carne

Ten przepis na Chilli con carne jest autorstwa Marty Tyborowskiej –  szefa kuchni Restauracji Winchester.

Składniki na danie: Chilli con carne

  • 25 dkg mielonego mięsa wołowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 papryczki chili, posiekane w kosteczkę
  • 1 puszka pomidorów pokrojonych, bez skórki
  • 2 średnie cebule, pokrojone w kosteczkę
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 100 ml wody lub bulionu warzywnego
  • 1 duża papryka, pokrojona w kosteczkę
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Cebule kroimy i szklimy na oliwie. Czosnek siekamy i dodajemy razem z oregano do cebuli. Po minucie smażenia dodajemy kmin oraz mielone mięso. Smażymy na wolnym ogniu, aż mięso zmieni kolor. Wlewamy na patelnię pomidory wraz z zalewą oraz wodę lub bulion. Doprawiamy papryczką chili, solą i pieprzem cayenne. Dusimy na małym ogniu 30 min. Paprykę kroimy, dodajemy do całości i gotować następne 5 min. Przekładamy odsączoną z zalewy czerwoną fasolę, i gotujemy na małym ogniu ok. 4 min, delikatnie mieszając

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (203 głosów, średnia: 4,53 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. agata20  29 grudnia 2015 12:28

    Bardzo lubię takie jedzenie.

    Odpowiedz
  2. Jaworka  29 grudnia 2015 15:03

    Super jedzenie na zakąskę na Sylwestra

    Odpowiedz
  3. marta_12  29 grudnia 2015 16:29

    Wygląda pysznie .

    Odpowiedz
  4. Żanett  29 grudnia 2015 18:26

    Na pewno jest smaczne 🙂

    Odpowiedz
  5. Wusia  29 grudnia 2015 19:18

    Polecam to danie.Proste w przyrządzeniu i bardzo smaczne.

    Odpowiedz
  6. bbo  29 grudnia 2015 20:08

    Ja podziękuję, ale mój mąż by się rzucił na to danie.

    Odpowiedz
  7. lilkawodna  29 grudnia 2015 20:16

    Robię i lubię !

    Odpowiedz
  8. Aneta  29 grudnia 2015 23:16

    Bardzo lubię to danie, ale już dawno go nie robiłam – muszę nadrobić 🙂

    Odpowiedz
  9. Agnieszka  30 grudnia 2015 19:37

    Muszę spróbować

    Odpowiedz
  10. Patriszia  1 stycznia 2016 21:31

    Nie jadłam, ale wypróbuję bo lubię takie dania 🙂

    Odpowiedz
  11. Anita  7 stycznia 2016 20:01

    hmm, nigdy jeszcze tego nie jadłam 🙂

    Odpowiedz
  12. stokrotkapolna  18 listopada 2016 05:11

    Brzmi tak smakowicie, że koniecznie muszę to zrobić jak wnuczka przyjedzie.Przepis już jest u mnie. Jest tutaj wszystko co obydwie lubimy, na pewno jej zasmakuje.

    Odpowiedz
  13. xt125x  13 lutego 2017 20:36

    Uwielbiam tego typu dania. Aż się głodna zrobiłam.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany