Przepis na: Chilli con carne

Chilli con carne

Ten przepis na Chilli con carne jest autorstwa Marty Tyborowskiej –  szefa kuchni Restauracji Winchester.

Składniki na danie: Chilli con carne

  • 25 dkg mielonego mięsa wołowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 papryczki chili, posiekane w kosteczkę
  • 1 puszka pomidorów pokrojonych, bez skórki
  • 2 średnie cebule, pokrojone w kosteczkę
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 100 ml wody lub bulionu warzywnego
  • 1 duża papryka, pokrojona w kosteczkę
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Cebule kroimy i szklimy na oliwie. Czosnek siekamy i dodajemy razem z oregano do cebuli. Po minucie smażenia dodajemy kmin oraz mielone mięso. Smażymy na wolnym ogniu, aż mięso zmieni kolor. Wlewamy na patelnię pomidory wraz z zalewą oraz wodę lub bulion. Doprawiamy papryczką chili, solą i pieprzem cayenne. Dusimy na małym ogniu 30 min. Paprykę kroimy, dodajemy do całości i gotować następne 5 min. Przekładamy odsączoną z zalewy czerwoną fasolę, i gotujemy na małym ogniu ok. 4 min, delikatnie mieszając

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (237 głosów, średnia: 4,50 z 5)
zapisuję głos...