Przepis na cebularze z serem i makiem
Cebularze to klasyka polskiej kuchni. Znane są już od XIX wieku, kiedy to zaczęli je wypiekać lubelscy Żydzi. Proste w wykonaniu, smaczne i sycące są doskonałą przekąską na zimę. Zobacz przepis na cebularze z serem i makiem.
Cz znacie cebularze? To pochodzące z kuchni żydowskiej drożdżowe placki z cebulą i makiem. To także doskonałe danie wegetariańskie. Chociaż raz warto je spróbować! Oto przepis!
Składniki na cebularze:
Ciasto:
• 250 ml mleka
• 25 g świeżych drożdży
• łyżka cukru
• 500 g mąki
• 60 g masła, stopionego
• 1 jajko
• 1 łyżeczka soli
Dodatki:
• 2 bloczki sera topionego, np. kremowego ze szczypiorkiem i cebulką Hochland
• 3-4 duże cebule
• ok. 3 łyżki oleju
• sól i pieprz do smaku
• 1-2 łyżki maku
Poznaj inne danie z kuchni żydowskiej:
Sposób przygotowania:
Drożdże z cukrem rozprowadź w ciepłym mleku i odstaw na 10 minut. Dodaj mąkę, masło, jajko i sól i wyrób gładkie ciasto. Przykryj je i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
Ciasto podziel na 10-12 porcji. Z każdej z nich uformuj kulkę i rozwałkuj ją na okrągły placek. Przykryj placki i odstaw je na kolejne 15 minut. W tym czasie pokrój cebulę w cienkie piórka, zeszklij ją na oleju i dopraw solą i pieprzem, po czym wymieszaj z makiem.
Placki drożdżowe posmaruj serkiem topionym, ułóż na wierzchu cebulę z makiem i piecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez ok. 15-20 minut.
Smacznego!